Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni (Yl) (Tezli), Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Müslüm ÖRÜN
Danışman: Sibel Erdoğan
Özet:
Bu
çalışma, Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek rakımlı yaylalarında doğal olarak yetişen
ve bölge halkı tarafından küçükbaş hayvan beslemede yaygın bir şekilde
kullanılan kerkol (K-Ferula communicus L.), heliz (H-Prangos ferulacea
L.), geven (G-Astragalus microcephalus WILD.) ve meşe yapraklarının
(MY-Quercus robur L.) besin madde ve kondanse tanen içerikleri ile nispi
yem değerleri ve in vitro gerçek yem sindirilebilirliklerinin yonca kuru otu
(YKO) ile karşılaştırmalı olarak belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. İn vitro
sindirilebilirliklerin belirlenmesinde DaisyII inkübatör kullanılmıştır.
Ham protein (HP) içerikleri bakımından en düşük değer % 7.35 ile H otunda, en
yüksek değer ise % 19.28 ile YKO’unda belirlenmiştir (P<0.0001). G daha
yüksek asit deterjan fiber (ADF) ve nötral deterjan fiber (NDF) içeriğine, MY ise
daha yüksek ham yağ (HY) ve kondanse tanen (KT) içeriğine sahip olmuştur (P<0.0001).
En düşük in vitro sindirilebilirlik değerleri, en yüksek hücre duvarı yapı elemanları
ve KT içeriği G (% 42.91) ve MY (% 56.22)’ında belirlenirken, en yüksek K (% 70.47)
ve YKO (% 71.60) belirlenmiştir (P<0.0001). İncelenen parametreler dikkate
alındığında K otunun hayvan besleme açısından diğer alternatif yemlere göre
daha uygun olduğu söylenebilir.