Andız (Juniperus drupacea) kökü ekstraktının antimikrobiyal özelliğinin ve gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss) yara gelişimi üzerine etkilerinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri (Yl) (Tezli), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ebru AVCI

Danışman: Şükrü Önalan

Özet:

Bu çalışmada, Andız ağacından elde edilen özütünü balık sağlığı açısından değerlendirilmiştir. Ekstraktın bileşenleri GS-MS ile analiz edilmiştir. Çalışmada kullanılan Lactococcus garvieae ve Staphylococcus epidermidis etkenlerinin fenotipik, biyokimyasal ve moleküler identifikasyonları gerçekleştirilmiştir. Antibiyogram testindeekstrakt Florfenikol (F) ve Ampisilin (AM) antibiyotikleri ile mukayese edilmiştir. Ekstraktın kesik yaraları üzerindeki etkisinin belirlenmesi için 80g ağırlığında 6’şar adet gökkuşağı alabalığından oluşan ekstrakt (EG), antibiyoik (AG), kesik (KG) ve kontrol (CG) grupları oluşturulmuştur. Sağaltım sonrasında karaciğer ve kas dokularında yara iyileşmesinde rol alan MDA ve GST enzimlerinin aktiviteleri değerlendirilmiştir.

Çalışmada kullanılan izolatların API testi sonucunda L. garvieae’nin %86, S. epidermidis’in ise %90 oranında identifiye edilmiştir. İzolatlar, universal primerler ile gerçekleştirilen Real-Time PCR’da sigmoidal eğriler vermiştir. PCR amplikonlarının 16S rRNA sekansı sonunda %99 üzerinde moleküler identifikasyonlar gerçekleştirilmiştir. Ekstraktın, L. garvieae üzerinde Amfisilin ile aynı etkiye sahip olduğu, Florfenikol’e göre %4 daha etkili olduğu, S. epidermidis’e göre ise Amfisilin ve Florfenikol antibiyotiklerinden %83 daha etkili olduğu görülmüştür. Ekstraktın %1 konsantrasyonunun bakteri gelişimini inhibe ettiği gözlenmiştir. Ekstrakt grubunda yara bölgesinin 2. gün kapandığı gözlenmiştir. MDA ve GST aktivitelerinin ekstrakt grubunda diğer gruplara göre pozitif farklılıklarının olduğu belirlenmiştir.