Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri (Yl) (Tezli), Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2020
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: HEDİYE CEYLAN
Danışman: Adnan Yaviç
Özet:
Bu çalışma, Kurtalan (Siirt) ekolojik şartlarında elma üretiminde yagın
olarak kullanılan M9 bodur anacı üzerine aşılı; Buckeye Gala, Granny Smith,
Golden Clon B, Jeromine, Fuji ve Pink Lady elma çeşitlerinin performanslarının
belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada; elma çeşitlerinin fenolojik,
morfolojik, pomolojik, kimyasal özellikleri ile meyve ve sürgün gelişimleri
incelenmiştir. Çeşitlerin çiçeklenme periyodu 23 Mart (Buckeye Gala) ile 31
Mart (Fuji), 12 Nisan (Buckeye Gala) ile 15 Nisan (Granny Smith), hasat ise 19
Ağustos (Buckeye Gala) ile 10 Kasım (Pink Lady) arasında değişiklik
göstermiştir. Çeşitler arasında ağaç başına verim 1.55±0.13 kg ile fuji çeşidi ve 2.77±0.03
kg ile Jeromine çeşidi tespit edilmiştir. İncelenen çeşitlerin meyve ağırlığı 103.7±4.93
g (Buckeye Gala) ile 186.89±7.41 g (Fuji) arasında, meyve eni 62.23±1.5 mm
(Buckeye Gala) ile 74.15±0.9 mm (Fuji) arasında, meyve boyu 53.84±0.9 mm
(Buckeye Gala) ile 68.92±1.26 mm (Golden Clon B) arasında ve meyve eti sertliği
ise 8.27±0.55 lb (Fuji) ile 11.01±0.18 lb (Granny Smith) arasında olduğu tespit
edilmiştir. Çeşitlerin pH değeri 3.73±0.03 (Granny Smith) ile 4.47±0.12
(Buckeye Gala) arasında, suda çözünebilir kuru madde miktarı %14.25±0.42
(Granny Smith) ile %16.48±0.5 (Golden Clon B) arasında ve titre edilebilir asit
miktarı ise %0.21±0.01 (Golden Clon B) ile %0.68±0.03 (Granny Smith) arasında tepit
edilmiştir.
Anahtar kelimeler: Elma, Fenoloji,
Kurtalan, M9, Morfoloji, Pomolojik.