Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Dicle AKGÜN
Danışman: Elvan Ocak
Özet:
Bu tez çalışmasında, Van piyasasında satılan süt ve süt ürünlerinin flor miktarları tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada analiz yöntemi olarak Taves (1968)’in belirtmiş olduğu difüzyon metodu kullanılarak iyon seçici flor elektrodu ile yapılmıştır. Çalışmada araştırma materyali olarak Van piyasasında; çeşitli market, manav, bakkal, kahvaltı salonları, halk pazarlarında satılan süt ve süt ürünleri (pastörize süt, UHT süt, çiğ süt, beyaz peynir, salamura otlu peynir, basma otlu peynir, ambalajlı yoğurt, açık yoğurt, süzme yoğurt, çökelek) kullanılmıştır.
Yaptığımız çalışmada Van ilinin farklı satış noktalarından alınan pastörize, UHT ve çiğ süt örneklerinde ortalama flor konsantrasyonları sırasıyla 0.0204±0.00146, 0.01160±0.0082, 0.0167±0.0054 ppm olarak ölçülmüştür. Peynir örneklerinde (beyaz peynir, salamura otlu peynir, basma otlu peynir) ise 0.05389±0.04592, 0.04153±0.02139, 0.01709±0.00449 ppm olarak tespit edilmiştir. Ambalajlı yoğurt, açık yoğurt, süzme yoğurt örneklerinde de sırasıyla bu değerler 0.02266±0.02231, 0.01887±0.00442, 0.03643±0.01739 ppm olarak ve çökelek örneklerinde ise 0.02302±0.00617 ppm olarak belirlenmiştir. Flor miktarının yüksek olması florozis rahatsızlığına neden olmaktadır. Yapılan çalışma sonucunda belirlenen flor konsantrasyonlarının değerlerinin yüksek bulunmaması nedeniyle süt ve süt ürünlerinden kaynaklanan florozis riskinin olmadığı belirlenmiştir.