Buğrul H. (Yürütücü)
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2024 - 2025
Günümüzde sanayi ve teknoloji bütün toplumların yaşamının her alanını etkisi altına almıştır ve geleneksel üretim de bundan ciddi anlamda olumsuz yönden etkilenmiştir. Bu alanda geçimini sağlayan çok sayıdaki insan işsiz kalmıştır. Kültürel mirasın gelecek nesillere taşınması görevini de üstlenen zanaatkârlarımızın kendi başlarına bu sorunun üstesinden gelmeleri zor görünmektedir. Bunun için de farklı arayışların, çıkış yollarının aranması gerekiyor. Bunun çözüm yollarından birisi de her bir yörenin kendisine has tarihi ve kültürel zenginliğinin doğru bir şekilde devreye sokulmasıdır.
Bitlis yöresi tarihi zenginliğe sahip olmakla birlikte yöre halkının bundan yeteri kadar yararlanmadığı görülmektedir. "Ahlat Bastonu" ancak sınırlı sayıdaki insanın ekonomik yönden geçimine katkı sağlamaktadır. Bunun alternatiflerinin çoğaltıldığı durumunda daha çok insanın geleneksel el sanatları alanında istihdamının önünü açacaktır.
Her yıl çok sayıda ziyaretçi bu yöredeki tarihi mezar taşlarını olmak üzere tarihi eserleri ziyaret etmektedir. Ancak bu tarihi eserleri ziyaret eden kişiler yöreye özgü bir ürün almadan, sadece hatıra fotoğrafı çektirerek geri dönmektedirler. Bunu tersine çevirmek mümkündür. Yörede bulunan tarihi eserler üzerindeki bezemeler dokuma ve diğer geleneksel el sanatları alanlarına aktarılmasıyla çok farklı turistik hatıra-hediyelik eşyanın üretiminin önü açılabilir. Bu çalışmada; Bitlis yöresinin kültürel mirasının tanıtılması ve yöre insanına ekonomik yönden katkı sunulması hedeflenmektedir.