TUBİTAK-4004 Deprem Farkındalığı Okulu123B404 Projesi


Dikmen S.(Yürütücü), Çabuk S. N., Nefeslioğlu H. A., Tün M., Pekkan E., Kaplan O., et al.

TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2025

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2024
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2025

Proje Özeti

Bu projenin amacı, bir deprem esnasında esasen meydana gelen doğa olayının anlaşılmasını sağlamak ve müteakiben birey üzerindeki bilgi eksikliğine bağlı korkuyu indirgemek ve olay öncesi, anı ve sonrasında alınması gereken önlemler açısından bir farkındalık oluşturmaktır.

Projenin öncelikli hedef kitlesini, sosyo-ekonomik düzeyi ortalamanın altında Eskişehir il sınırları içinde yer alan Bozdağlar ve Sakarya Eğitim Bölgesinde bulunan ortaokullarda eğitim gören 7. sınıf öğrencilerinden seçilecek toplam 60 kişi oluşturacaktır. Öğrencilerin seçimi tamamen Eğitim Bölgelerinin bağlı olduğu Tepebaşı İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bırakılacaktır. Ayrıca, öğrencilerin katılım sağlayacağı okullarda görev yapan Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler öğretmenleri de projenin hedef kitlesine dahil edilmiştir.

Proje kapsamındaki tüm etkinlikler Eskişehir Teknik Üniversitesi, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nün imkanları dahilinde gerçekleştirilecektir. Etkinliklerde, alanında her biri uzman olan Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü çalışanlarından oluşan bilim insanları görev alacaktır. Uzmanlar tarafından Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler öğretmenlerine yönelik 8 alt-etkinlikten oluşan bir seminer verilecektir. Eğitmenler, öğrencilere tartışma, benzetim, tahmin et-gözle-açıkla, deney vb. farklı yöntemlerle yaparak ve yaşayarak öğrenmelerini sağlayacakları 10 alt-etkinlik gerçekleştirecektir.

Projede iki ayrı etkinlik dönemi planlanmış olup, her bir etkinlik dönemi 3 etkinlik gününden oluşmaktadır. Birinci Etkinlik Dönemi’ne (16-17-18 Eylül 2024), Bozdağlar Eğitim Bölgesi’nde bulunan bir ortaokuldan 30 öğrenci, İkinci Etkinlik Dönemi’ne (14-15-16 Ekim 2024) ise Sakarya Eğitim Bölgesi’nde bulunan bir ortaokuldan 30 öğrenci katılım sağlayacaktır.

Öğrencilere deprem afeti farkındalığı konusunda hazır bulunuşluk düzeylerinin belirlenmesi amacıyla etkinliğin ilk ve son günü sırasıyla bir ön test ve son test uygulanacaktır.

Projeye katılan öğrencilerin proje hakkındaki gözlemlerini ortaya koymak ve uygulanan etkinlikler çerçevesinde bilişsel ve duyuşsal alanlardaki kazanımlarının düzeyini belirlemek amacıyla tüm etkinliklerin tamamlanmasının ardından okulları ziyaret edilerek kendilerine verilen ödevleri değerlendirilecektir.

İçerisinde öğretmen eğitimi de barındıran projenin sonunda katılımcı öğrenciler yerkabuğunun yapısından başlayarak, depremi ve depremin oluşum mekanizmasını tanımlayabilecek, deprem sonucunda oluşabilecek zararlar ile bu zararlardan korunma yollarını, deprem anı doğru tahliye ve davranış becerilerini kazanmış olacaklardır.