TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2026
Tarım alanlarında hastalık, zararlı ve yabancı otlardan kaynaklanan kayıp, yanlış uygulamalar ve aşırıcılıktan kaynaklı olarak her yıl artış göstermektedir. Hızlı sonuç alma adına herhangi bir zararlı ile karşılaşılınca ilk başvurulan yöntem kimyasal mücadele olmaktadır. Üretilen ürünlerin çok fazla oranda pestisit ile karşılaşması hastalıkları ve çevresel sorunlarını beraberinde getirdiği rapor edilmektedir. Bu sebeple tarımda üretime yeni bakış açısı kazandırılarak doğada bulunan mikrobiyal etmenlerin bitki yetiştiriciliğinde kullanılması ile bitki veriminin arttırılması ve böylece sağlıklı ve güçlü bitkilerin meydana gelmesi sonucunda bitkilerdeki hastalık ve zararlılara karşı koyabilmesi hedeflenmektedir. Çeşitli mekanizmalar yoluyla topraktaki besin elementlerini bitkiye yarayışlı hale getirerek bitki gelişimi için önemli olan birçok parametreyi iyileştiren Trichoderma harzianum’un son yıllarda yapılan araştırmalarda, bitki bünyesinde yer alan direnç mekanizmasını tetikleyerek zararlı böceklerin biyolojisini olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir. Bu çalışmada Trichoderma harzianum’un biber bitkisi üstünde zararlı olan Yeşil Şeftali Yaprak Biti, Myzus persicae’nin bazı biyolojik özelliklerine ve bitki gelişimine olan etkileri incelenecektir. Bu amaçla 25±1 °C sıcaklık, %60±5 orantılı nem ve 16:8 saat aydınlık:karanlık koşullarına ayarlanmış iklim odasında 40 tekrarlı olarak kurulacak olan deneme sonunda, zararlının üreme, gelişme ve canlılık oranına ait ham veriler yaş ve döneme özgü iki eşeyli yaşam çizelgesi (Two-Sex MSChart)’ne göre değerlendirilecektir. Çalışma sonunda, zararlının T. harzianum’un etkisinde yaşam çizelgesi parametrelerinin ve dolayısıyla popülasyon dinamiğinin nasıl etkileneceği nicel verilerle ortaya çıkarılacaktır. Ayrıca bitkinin morfolojik gelişim parametreleri ölçülerek Trichoderma’nın bitki sağlığına olan etkileri belirlenecektir. Doğal denge unsurlarını göz önünde tutan ve hâlihazırda doğada kendiliğinden bulunan mikrobiyal etmenlerin tarımda kullanımının arttırılması hem bitkisel verimi hem de ürün kaybına neden olan unsurların azalmasına neden olacaktır.