Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2020
Bu çalışmada, buğday kepeği
ile kuru madde oranı %25’e çıkarılan yaş şeker pancarı
posasına %5 ve %10 oranında
elma ilavesi ile hazırlanan yaş şeker
pancarı posası silajının
kalite parametreleri incelendi. Bu amaçla, yaş şeker pancarı
posasının kuru maddesi
%25 olacak şekilde
buğday kepeği ilavesi
yapıldıktan sonra, ağırlık
esasına göre, farklı
seviyelerde (%5 ve
%10) elma (altın çekirdek)
ilavesi yapılarak laboratuar siloları hazırlandı. Her gruptan 10 tekerrür
hazırlanan cam kavanozlar 60 gün sonra açıldı. Silaj örneklerinde fiziksel ve
kimyasal analizler yapıldı. Koku, dış görünüş ve renk bakımından yapılan
puanlama sonucunda yaş şeker pancarı posası silajları “Pekiyi” olarak puanlandı. Elma katkısı ile silaj kuru maddesinin (KM) önemli derecede
azaldığı (P<0.001)
belirlendi. Silajlarda ham protein (HP) ve nötral deterjan lif (NDF) miktarlarının
elma katkılı silajlarda kontrol grubuna kıyasla önemli derecede azaldığı
(P<0.001); ham kül (HK), organik madde (OM) ve asit deterjan lif (ADF)
miktarının ise elma katkısından istatistiksel olarak etkilenmediği belirlendi.
Silajlara ait pH değerlerinin 3.89-4.00 aralığında olduğu; elma katkısı ile yaş şeker pancarı posası silajı pH’sının
önemli derecede düştüğü belirlenmiştir (P<0.001). Silajlarda laktik
asit (LA) miktarının %5 elma ilavesi
ile önemli derecede azaldığı,
asetik asit (AA) miktarının önemli derecede arttığı ve silajlara ait propiyonik
asit (PA) ile bütirik asit (BA) miktarlarının ise oldukça düşük olduğu
belirlendi. Elma katkılı silajların toplam azot içerisindeki amonyağa
bağlı azot (NH3N-TN)
oranlarının kontrol grubu silajlarına kıyasla
önemli derecede arttığı
(P<0.01), elma katkılı silajlarda ise NH3N-TN oranının istatistiksel olarak
değişmediği tespit edilmiştir. Yaş şeker pancarı posasına katılan her iki
seviyedeki elmanın yaş şeker pancarı posası silajının kalitesini iyileştirdiği
ve elmanın yaş şeker pancarı posasına suda çözünebilir karbonhidrat kaynağı
olarak katılabileceği sonucuna varıldı.