Hafif, Normal ve Ağır Betonların TOPSİS Ağırlık Katsayılarının Literatür Veri Bankası Oluşturularak Analizi Sonucu Belirlenmesi


Dilbas H. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2021
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2022

Proje Özeti

Beton, son yüzyılda pek çok mühendislik yapısında sıklıkla kullanılan ve yaygın olarak üretilen bir yapı malzemesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok olumlu yanı olması yanında betonun sahip olduğu olumsuzlukları olsa da genel anlamda bilindiği üzere, beton dünyada sudan sonra en çok tüketilen ikinci maddedir. Betonu geliştirmek ve daha performanslı hale getirmek için birçok katkı, yöntem, vs. betonda denenmiş, bunların etkilerini incelemek üzere yapılan çalışmalarda birçok fiziksel, mekanik, kalıcılık gibi deney parametresi dikkate alınmıştır. Çalışmalarda incelenen tüm deney parametreleri bakımından en iyi sonucu veren katkı, yöntem, vs. yapılan araştırmalarda geniş çapta irdelenmektedir. Fakat, çoğu zaman incelenen parametrelerin sayısının fazlalığı karara varmada birçok araştırmacıya en iyi durumu seçmede zorluklar yaşatmaktadır. Bu bakımdan, karar vermede kolaylık sağlamak maksatlı olarak geliştirilen bazı karar destek yöntemleri bulunmaktadır.
TOPSIS sözü edilen yöntemler arasında yer almakta olup çok kriterli karar destek sistemlerinden birisidir. TOPSIS, objektif olarak işleyen bir yöntem olup, sadece ağırlık katsayısı bilgi girişi yapılan kısmı sübjektiftir. TOPSIS ağırlık katsayılarının literatür verileri ile belirlenmesi sonucu, TOPSIS objektif olarak kullanılabilmektedir. Fakat, deneysel beton araştırmaları incelendiğinde TOPSIS’in parmakla sayılır birkaç çalışmada kullanıldığı görülmekte, söz konusu bu çalışmalarda ise ağırlık katsayılarının genellikle sübjektif olarak belirlenip kullanıldığı görülmektedir. Ayrıca, TOPSIS ağırlık katsayılarının objektif olarak belirlendiği ve yoğunluklarına göre hafif/normal/ağır betonlar için önerildiği çalışmaların da çok az olduğu görülmektedir. Literatürdeki bu boşluğu doldurmak amacıyla bu proje çalışması yürütülecektir. TOPSIS ağırlık katsayıları literatür verileri analizi ve En İyi-En Kötü Yöntemi ile objektif olarak belirlenecek, belirlenen ağırlık katsayıları karşılaştırılacak ve yorumlarda bulunulacaktır.