TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2024
Bu çalışma, 5 farklı buğday
(Triticum ssp.) çeşidinde oluşturulan 3 farklı kuraklık stresi (60, 40, 20 cc)
kuraklık stresi sonrasında fizyolojik parametreler ile biyokimyasal
değişiklikler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada
kuraklık stresi sonrasında buğday çeşitlerinde bitki boyu (13.5-22.5 cm), kök
uzunluğu (12.6-21.4 cm), gövde yaş ağırlığı (0.169-0.273 g), gövde kuru
ağırlığı (0.45-0.88 g), kök yaş ağırlığı (0.168-0.252 g), kök kuru ağırlığı
(0.44-0.70 g), yaprak alan indeksi (0.44-0.62 cm2), azot balans
indeksi (35.5-70.5 dx), klorofil (7.6-17.6 dx), flavonol (0.22-0.44 dx) ve
antosiyanin içerikleri (0.06-0.10 dx) incelenmiştir. Çalışma sonunda kontrol
grubuna göre kuraklık stersi sonucunda bitki boyu, kök uzunluğu, gövde yaş ve
kuru ağırlığı, kök ya ve kuru ağırlığı, yaprak alan indeksi ve klorofil
değerlerinin azaldığı görülmüştür. Araştırmada azot balans indeksi, flavonol ve
antosiyanin miktarında ise artışlara neden olduğu belirlenmiştir.