Van Gölü Havzasında Yetistiriciligi Yapılan Yerel Bugday (Tiriticum ssp.) Çesitlerinde Kuraklık Stresinin Bazı Fizyolojik ve Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi


Oral E., Yiğit M.

TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mart 2024
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2024

Proje Özeti

Bu çalışma, 5 farklı buğday (Triticum ssp.) çeşidinde oluşturulan 3 farklı kuraklık stresi (60, 40, 20 cc) kuraklık stresi sonrasında fizyolojik parametreler ile biyokimyasal değişiklikler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada kuraklık stresi sonrasında buğday çeşitlerinde bitki boyu (13.5-22.5 cm), kök uzunluğu (12.6-21.4 cm), gövde yaş ağırlığı (0.169-0.273 g), gövde kuru ağırlığı (0.45-0.88 g), kök yaş ağırlığı (0.168-0.252 g), kök kuru ağırlığı (0.44-0.70 g), yaprak alan indeksi (0.44-0.62 cm2), azot balans indeksi (35.5-70.5 dx), klorofil (7.6-17.6 dx), flavonol (0.22-0.44 dx) ve antosiyanin içerikleri (0.06-0.10 dx) incelenmiştir. Çalışma sonunda kontrol grubuna göre kuraklık stersi sonucunda bitki boyu, kök uzunluğu, gövde yaş ve kuru ağırlığı, kök ya ve kuru ağırlığı, yaprak alan indeksi ve klorofil değerlerinin azaldığı görülmüştür. Araştırmada azot balans indeksi, flavonol ve antosiyanin miktarında ise artışlara neden olduğu belirlenmiştir.