Çakmakcı Ö., Ürkmez H.(Yürütücü)
TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2024
Tarımsal üretimde, toprak
verimliliğinde ve ürün verimliliğinin artırılmasında besin gübrelemesi esastır.
Ancak konvansiyonel gübrelerin uzun süreli kullanımı hava (zehirli kimyasallar
veya NH4, CO2, CH4 vb. gazlar), toprak ve su kirliliği, su ötrofikasyonu gibi
ciddi çevre sorunlarına neden olmaktadır. Nanogübreler besin kullanım
verimliliğini artırmaya yönelik güçlü potansiyelleri nedeniyle beslenme
yönetimini umut verici bir gübreleme alternatifi olarak düşünülmektedir. Bu
çalışmada, yaprakları yenen bir sebze türü olan roka yetiştiriciliğinde
nanosilisyum dozlarının etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 4 doz
nanosilsyum (40 ppm, 60 ppm, 80 ppm ve 100 ppm) uygulaması yapılmış ve 3
tekerrürlü olacak şekilde saksı denemesi yürütülmüştür. Çalışma sonucunda,
bitkilerin bazı verim parametreleri, klorofil içerikleri (SPAD) ve makro mikro besin
elementi alımı değerlendirilmiştir