Zeytin (Olea europaea L.) Yaprağının İn Vitro Rumen Fermentasyonuna Etkisi


Özkan F. (Yürütücü), Kale Ç., Aksu T., Sarıpınar Aksu D., Altaçlı S., Leventoğlu T.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2020
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2022

Proje Özeti

Zeytin (olea europaea L.) yaprağının yapısında bulunan tanen ve fenolik bileşiklerin vitro rumen ortamında metan oluşumunu azaltacağı öngörülmektedir. Zeytin yaprağının farklı dozlarda yonca kuru otu, buğday samanı ve mısır silajına katılarak, rumen fermentasyonu üzerine etkisi in vitro yöntemle belirlenecektir. Bu amaçla; ruminant rasyonlarında sıklıkla kullanılan kaba yemlerden, mısır silajı, kuru yonca ve buğday samanına farklı oranlarda (%0, %5, %10, %15) zeytin yaprağı ilave edilerek deneme grupları oluşturulacaktır. Deneme grupları; katkısız mısır silajı, mısır silajı+%5 zeytin yaprağı, mısır silajı+%10 zeytin yaprağı, mısır silajı+%15 zeytin yaprağı, katkısız kuru yonca, kuru yonca+%5 zeytin yaprağı, kuru yonca+%10 zeytin yaprağı, kuru yonca+%15 zeytin yaprağı, katkısız buğday samanı, buğday samanı+%5 zeytin yaprağı, buğday samanı+%10 zeytin yaprağı, buğday samanı+%15 zeytin yaprağı şeklinde oluşturulacaktır. Deneme; 12 grup ve her grupta 4 tekerrür olacak şekilde yürütülecektir. Farklı oranlarda zeytin yaprağı ilave edilen mısır silajı, kuru yonca ve buğday samanı örneklerinden 200’er mg ve rumen sıvısı-yapay tükürük karışımından 30 ml alınarak 100 ml hacimli özel cam şırıngalarda 39 oC‘de su banyosunda 24 saat inkübe edilecektir. Çalışma sonunda, gaz üretim değerleri, in vitro organik madde sindirimi ve metabolik enerji değerleri hesaplanacaktır. Metan gazı ölçüm cihazında örneklerin metan gazı oranları belirlenecektir. Şırıngalarda kalan rumen sıvısında pH ölçümü, amonyak azotu analizi, protozoon sayımı ve uçucu yağ asitlerin miktarı hesaplanacaktır. Öngörülen sonuçlara ulaşılması neticesinde, ülkemizde üretimi yoğun olarak yapılan zeytin sanayi yan ürünü olan zeytin yaprağının hayvan besleme açısından önemi vurgulanacaktır. Aynı zamanda çalışma sonunda belirlenmesi hedeflenen ideal doz oranıyla ilerde yapılacak olan in vivo çalışmalara da referans olacağı ön görülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Metan, Performans, Rumen, Ruminant, Zeytin yaprağı