Etlik Piliçlerde İn-ovo ve/veya Yemlere Probiyotik İlavesinin Bazı Kuluçka Parametreleri, Besi Performansı, Karaciğer Antioksidan Konsantrasyonu ve Bağırsak Mikroflorası Üzerine Etkisi


Karageçili M. R. (Yürütücü), Tuncay R. M., Tayam S., Ceyhan M. F.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2022
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2024

Proje Özeti

Bu projede etlik piliç yumurtalarına in-ovo (yumurta içi) probiyotik ve yemlerine probiyotik ilavesi yapılarak kuluçka randımanı, çıkış gücü, döllülük, besi performansı, bağırsak mikroflorası ve karaciğerde vitamin E, vitamin A, toplam karoten, malondialdehid ve toplam antioksidan konsantrasyonu belirlenecektir. Bu amaçla kuluçka makinesine ross 308 etlik piliç ırkına ait 540 adet döllü yumurta yerleştirilecek ve kuluçkanın 18. günü bu yumurtaların amniyon kesesine 50 ml Probiacti-Bird® marka probiyotik enjeksiyona yapılacaktır. Ayrıca yemlere de 0, 5 veya 10 ml Probiacti-Bird® marka probiyotik ilavesi yapılacaktır. Çıkışta dölsüzlük oranı, kuluçka randımanı, çıkış gücü, erken dönem embriyo ölüm oranı, orta dönem embriyo ölüm oranı, geç dönem embriyo ölüm oranı ve kabuk altı dönem embriyo ölüm oranı belirlenecektir. Deneme 42 gün sürecek şekilde planlanmıştır. Çalışmada Hayvanların canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma, canlı ağırlık artışı ve yaşama gücü belirlenecektir. Günlük yaşta 16 adet ve 42 günlük yaşta 48 adet olmak üzere toplam 64 adet civcivde beyin, akciğer, karaciğer, kalp, göğüs kası, but kası, dalak, bursa fabrikus, bağırsak, taşlık ve bezel mide organlarının ağırlıkları ölçülecektir. Ayrıca bağırsak uzunluğu ölçülecektir. Alınan karaciğer örneklerinde toplam antioksidan aktivite, malondialdehit konsantrasyonu, vitamin E miktarı, vitamin A miktarı ve toplam karoten içeriği belirlenecektir. Alınan bağırsak örneklerinde ise bağırsak mikro florası belirlenecektir.