Origanum Minutiflorum'un Sekonder Metabolit Profilindeki Değişime Bağlı Biyolojik Aktivitesinin Değerlendirilmesi


Yıldız G. (Executive), Şeker Karatoprak G., Ilgün S., Yilmaz M. A., Demirci B.

Project Supported by Higher Education Institutions, 2024 - 2024

  • Project Type: Project Supported by Higher Education Institutions
  • Begin Date: June 2024
  • End Date: September 2024

Project Abstract

Bitkisel sekonder metabolitlerin insan sağlığındaki rolleri ve farmasötik ilaç olma potansiyelleri giderek daha çok araştırmacının ilgisini çekmektedir. Buna paralel olarak da çok geniş biyolojik aktivite spektrumuna sahip sekonder metabolitler tespit edilmektedir. Sekonder bileşiklerin biyosentezi, çeşitli stres koşullarından önemli ölçüde etkilenmektedir. Bu koşullar sebebiyle miktarı ve varlığı değişen sekonder bileşiklerin biyokimyasal süreçlere etkisi de değişim göstermektedir. Bu konu kapsamında özellikle günlük hayatta baharat, gıda ve çay amaçlı olarak yaygın kullanıma sahip, sekonder bileşikler bakımından zengin olan kekiğin kimyasal profiline bağlı biyolojik etki mekanizmasındaki değişimi araştırmaya değer bulunmuştur. Origanum minutiflorum, Isparta Sütçüler bölgesinde sürdürülebilir bir şekilde hasat edilen, Türkiye’nin ticari ve endemik kekiklerindendir. Bu çalışmada üç farklı yılda (2018, 2020, 2021) toplanan O. minutiflorum örneklerinin biyolojik aktivitelerinin ve sekonder metabolitlerinin yıl bazlı değişiminin değerlendirilmesi planlanmıştır. Bu amaçla farklı yıllarda toplanan bitki örneklerinden hazırlanan uçucu yağların ve ekstrelerin in vitro olarak tirozinaz, elastaz, ksantin oksidaz ve α-amilaz enzim inhibisyon etkileri ve HeLa hücre hattı üzerine sitotoksik etkileri araştırılacaktır. Uçucu yağların kimyasal kompozisyonu Gaz Kromatografisi (GK) ve Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometrisi/Kütle Spektrometrisi (GK-KS/KS) ile incelenecetir. Ekstrelerin kimyasal içeriği fenolik ve non-fenolik bileşikler açısından Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi-Kütle Spektrometrisi/Kütle Spektrometrisi (YBSK-KS/KS) ile analiz edilecektir. Ayrıca ekstreler toplam fenol ve toplam flavonoit açısından da değerlendirilecektir. Ekstrelerin radikal süpürücü etkileri TLC-DPPH metodu ile incelenecektir.