YERLİ TİROİDOMETRE ÜRETİMİ


Nalcı K. A. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2020 - 2020

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Şubat 2020
  • Bitiş Tarihi: Mart 2020

Proje Özeti

Tiroit hormonları tüm organ ve sistemler üzerinde etkilidir. Vücuttaki bazal metabolizmayı düzenler. Bu hormonlarda yetersizlik olduğunda halsizlik, yorgunluk, kilo alma, unutkanlık, konsantrasyon zorluğu, ders başarısında düşüklük, cilt kuruluğu, saçlarda dökülme, üşüme, kabızlık, seste kabalaşma, düzensiz ve yoğun adet kanamaları,  infertilite,  depresyon gibi bulgular görülebilir. Tiroit hormonlarında yükseklik olduğunda ise graves hastalığı veya hipotiroidi tedavisi sırasında gelişen terapotik hipertirodi de taşikardi, terleme, hipertansiyon, ishal gibi bulgular gelişebilir. Bu nedenle tiroit hormonlarının optimal düzeylerde tutulması önemlidir ve belli aralıklarla tiroit fonksiyon testleri takip edilmelidir. Bu kapsamda problem tiroid parametrelerinin "Uzaktan-Yer bağımsız-Kolay kullanılabilir-Ucuz-Yerli bir cihaz olmamasıdır.

Bu cihazın geliştirilme amacı? yenidoğan grubunda, küçük çocuklarda, yaşlılar veya yataktan kalkamayacak durumda olan hastalarda, hastaneden uzak bölgelerde yaşayanlarda ve tiroit takibi gereken hastalarda kendi kendine rahatlıkla hastane standartlarında tiroid parametre ölçümlerini yapılabilmesidir.

Tiroit ölçümleri için sıklıkla hekime/hastaneye başvurma ve damar yoluyla kan alım işlemleri gibi olumsuzluklar hasta uyumunu bozmakta ve tedavi başarısızlığına neden olmaktadır. Sonuçların bazen ertesi güne kalması şehir dışından gelen hastalar için sorun teşkil etmektedir. Özellikle yeni doğan grubunda ve küçük çocuklarda hormon tayini için kan alma işlemi daha yıpratıcı olabilmektedir. Parmak ucundan alınan bir damla kanı üretmeyi planladığımız mikrosensör teknolojisini barındıran taşınabilir cihazımız 5sn gibi kısa bir sürede hastanedeki cihazların kalitesine yakın (max %10 farklılık) sonuç alınmasını sağlayacak. Bu yöntem, hasta uyumu yanında, tedavi başarısızlığının da önüne geçecektir. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde tiroit fonksiyon testleri takibi yapılan hastalar için de daha az invaziv (doku bütünlüğünün bozulması) bir yöntem olması nedeniyle tercih edilebilir.

 Bunun sonucu olarak hastaların hastaneye daha az sıklıkla gitmesi, doktorların/ hastane personellerinin daha az vakitlerinin harcanması, sarf malzeme giderlerinin azalması neticesinde maddiyattan ve zamandan tasarruf edilmiş olunacaktır. Aynı zamanda yerli bir cihazın geliştirilmesi ve ihracatı ülke ekonomisinin kalkınmasına olumlu yönde etki edecektir.