Terin M. (Yürütücü), Yıldırım İ., Çiftçi K., Ceylan M.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2018 - 2020
Araştırmada, Van İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye olan ve
olmayan süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo ekonomik ve demografik
özellikleri, işletmecilik yapıları ve hayvancılık desteklerinden faydalanma
durumları analiz edilmiştir. Araştırmanın ana materyalini DSYB’ne üye olan 89
ve üye olmayan 89 işletme olmak üzere toplam 178 işletme ile yapılan anket
verileri oluşturmaktadır. Verilerin analizinde frekans ve çapraz tablolar,
çeşitli parametrik ve non-parametrik testler kullanılmış ve işletmelerin
hayvancılık desteklerinden faydalandığı destek sayısına etki eden sosyo
ekonomik ve demografik faktörler Sıralı Probit model ile analiz edilmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre; DSYB’ne üye işletmelerin %95.51’inin, DSYB’ne üye
olmayan işletmelerin ise %84.27’sinin tarımsal desteklerden faydalandığı, DSYB’ne üye olan ve olmayan işletmelerin en fazla oranda faydalandığı
hayvancılık desteğinin buzağı desteği ve yem bitkileri desteği olduğu en az
faydalandıkları desteğin ise süt primi desteği olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada
işletme başına düşen ortalama faydalanılan hayvancılık desteği sayısı DSYB’ne
üye işletmelerde 1.72, DSYB’ne üye olmayan işletmelerde 1.15 olarak
belirlenmiştir. Sıralı probit model sonuçlarına göre; DSYB’ne üye olma,
traktöre sahip olma, arazi büyüklüğü, yem bitkileri üretim yapıyor olma, suni
tohumlama yapıyor olmasının, uzmanlardan bilgi desteği alma ve toplam gelir
içinde süt sığırcılığının payının artıyor olması işletmelerin daha fazla sayıda
hayvancılık desteğinden faydalanma olasılığını arttırdığı tespit edilmiştir. Araştırma
sonuçlarına göre, DSYB’ne üye olmanın süt sığırcılığı işletmeleri için oldukça
önemli olduğu ve DSYB’nin üyelerine götürdüğü hizmetleri geliştirmesi ve
çeşitlendirmesi ile birlikte üye memnuniyetinin artacağı ve diğer süt
sığırcılığı işletmelerinin de DSYB’ne üye olabileceği söylenebilir.