Özkan F., Kale Ç. (Yürütücü), Aksu T., Sarıpınar Aksu D., Bingöl N. T., Güney M., et al.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2022
Ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesinde yetişen ve bölgedeki ruminant hayvanlar tarafından tüketilen Hambeles (Myrtus communis L) bitkisinin yaprakları, ruminant rasyonlarında sıklıkla kullanılan kaba yemlerden; mısır silajı, kuru yonca ve buğday samanına farklı dozlarda katılarak, rumen fermentasyonu (pH, sindirilebilirlik, gaz üretimi ve uçucu yağ asiti kompozisyonu) üzerine etkisi in vitro yöntemle belirlenecektir. Yapılacak deneme ile Hambeles yapraklarında bulunan fenolik bileşiklerden özellikle tanenin in vitro rumen ortamında metan oluşumunu azaltacağı öngörülmektedir. Bu amaçla; ruminant rasyonlarında sıklıkla kullanılan kaba yemlerden; mısır silajı, kuru yonca ve buğday samanına farklı oranlarda (%0, %3, %6, %9) hambeles yaprakları ilave edilerek deneme grupları oluşturulacaktır. Deneme; 12 grup ve her grupta 4 tekerrür olacak şekilde yürütülecektir. Farklı oranlarda (% 0, 3, 6, 9) hambeles yaprağı ilave edilen mısır silajı, kuru yonca ve buğday samanı örneklerinden 200’er mg ve rumen sıvısı-yapay tükürük karışımından (10 ml rumen sıvısı + 20 ml yapay tükürük) 30 ml alınarak 100 ml hacimli özel cam şırıngalarda 39 oC‘de su banyosunda 24 saat inkübe edilecektir. İnkübasyon sonunda; gaz üretim değerleri, in vitro organik madde sindirimi (İVOMS) ve metabolik enerji (ME) değerleri tespit edilecektir. Şırıngalarda kalan rumen sıvısında pH, amonyak azotu (NH3-N), protozoon sayımı ve uçucu yağ asitleri konsantrasyon tespiti yapılacaktır. Elde edilen veriler doğrultusunda öngörülen sonuçlara ulaşılması neticesinde, özellikle ülkemizin Akdeniz Bölgesinde doğal olarak bulunan Hambeles’in hayvan besleme açısından önemi vurgulanmış olacaktır. Aynı zamanda in vitro çalışma sonunda olumlu sonuçlara ulaşılması, in vivo çalışmalara da zemin hazırlayacaktır.
Anahtar Kelimeler:Hambeles, ruminant, in vitro, metan