Anlatı Tıbbı Seçmeli Programının Değerlendirilmesi: Bir Nitel Değerlendirme Örneği


Creative Commons License

Saraçoğlu M., Emre Ö., Layık M. E., Gülpınar M. A.

XII. ULUSAL TIP EĞİTİMİ KONGRESİ 2022, Samsun, Türkiye, 19 - 22 Mayıs 2022, ss.59-60

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Samsun
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.59-60
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Anlatı tıbbı edebi metinler, sanat eserleri veya kişisel deneyim anlatıları üzerinden yürütülür. Anlatılar üzerinden yürütülen eğitim etkinliklerinde derin okuma, özenli dinleme, düşünüm ve düşünümsel yazım gibi çeşitli yöntem ve araçlar kullanılır. Bu etkinlikler, öğrencilerin eğitim deneyimlerine ilişkin anlatılarını derinlikli bir şekilde ele almalarına imkân sunan bir niteliğe sahiptir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi üçüncü sınıf öğrencilerine anlatı tıbbı seçmeli dersi güz ve bahar yarıyılında haftada iki saat olarak verilmiştir. Oturumlar 2020-2021 eğitim öğretim yılında çevrimiçi, 2021-2022 güz döneminde ise yüz yüze yapılmıştır. Bu ders ile öğrenenlerde anlatı yeterliklerinin gelişimi amaçlanmıştır.

Programın çıktıları 1. Anlatı tıbbı ile ilgili temel kavramları, yaklaşımları ve süreçleri anlama 2. Anlatılar / deneyimler aracılığıyla kendinin, akranlarının ve hastaların anlatılarını çok yönlü ve derinlikli okuma/anlamlandırma, anlatısal/düşünümsel yazım becerilerini geliştirme 3. Paylaşılan deneyimleri insani ve sosyo-kültürel bağlamları içinde değerlendirme ve farklılıklar karşında esneklik ve duyarlılık geliştirme

Amaç: Bu çalışma ile; anlatı tıbbı programının “süreç (öğrenci reaksiyonları)” ve “sonuç/ürün (ortaya çıkan ürünler ve program yeterliklerine erişim)” üzerinden öğrencilerden elde edilen yazılı materyallerin tema analizleri ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Nitel tema analizi yöntemiyle geriye yönelik (retrospektif) olarak üç dönemin (2020-2021 Güz ve Bahar, 2021-2022 Güz) materyalleri değerlendirmeye alındı. 22 öğrenciden yazılı olarak elde edilen etkinlik geribildirim raporları (37 adet), performans ödevleri (29 adet) ve dönem sonu değerlendirme raporları (22 adet) bir havuzda toplandı. Toplamda 88 adet yazılı raporun tematik analizi yapıldı. Tüm yazılı materyaller ilk önce üç araştırmacı tarafından ayrı ayrı kodlanarak ana temalar ve alt temalar oluşturuldu. Sonra belirlenen temalar üzerinden gidilerek üç araştırmacı tüm raporları yeniden analiz etti ve ana ve alt temalarda ortaklaşıldı. Son olarak tüm temalar için uzman görüşüne başvurularak ana ve alt temalara son şekli verildi.

Bulgular: Tematik analiz sonucunda beş tema ve bunlarla ilgili 12 alt tema belirlenmiştir. Bu temalar alt temalarıyla birlikte şunlardır: 1. etkileşimde/iletişimde gelişim: “kendisi, akranları ve eğitici ile ilişkilenme” ve “empatik yakınlık” 2. kendine ve diğerlerine ilişkin farkındalık gelişimi: “öz-farkındalık”, “farklılıklara duyarlılık” ve “kültürel duyarlılık” 3. bakış açısı farkındalığı: “derin okuma, anlama, dinleme becerisinde gelişim” ve “akran deneyimlerinden öğrenme” 4. duygusal farkındalık: “kendisinin duygularını fark etme, duygularıyla yüzleşme” ve “akranlarının duygularıyla ilişkilenme” 5. eğitim ortamına/ iklimine ilişkin farkındalık: “duygular: şaşkınlık, merak, güven, rahatlık, samimiyet”, “motivasyon ve ders etkinliklerinden keyif alma, ders temalarına ilgi, zorunlu ders olma gerekliliği” ve “eğiticiyle ilişkili duygular”

Sonuç: Tüm dönemlerde anlatı tıbbı programının yeterlikleri ile öğrenenlerin yazılı raporlarından elde edilen temaların uyumlu olduğu görülmüştür. Tema analizleri üzerinden değerlendirildiğinde öğrenenler; etkinlik süreçlerinde anlatı yeterliklerinin gelişimi ile birlikte kendi bireysel anlatıları ve diğerlerinin anlatılarıyla ilişkilenme olanağı bulmuşlardır.

Anahtar Kelimeler: anlatısal beceriler, tema analizi, program değerlendirme