Dönem 6 Aile Hekimliği Staj Eğitim Programı Tasarım Örneği


Creative Commons License

Layık M. E., Gülpınar M. A.

21. doğu akdeniz aile hekimliği kongresi, Adana, Türkiye, 12 - 15 Mayıs 2022, ss.829-831

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.829-831
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ

Geliştirilecek Programın Teorik Temeli ve İhtiyacın Ortaya Konması

Tıp Fakültesinde eğitim 6 yıl boyunca süren uzun ve zor bir süreçtir. Türkiye’de tıp fakültesi ve tıp öğrenci sayısı son yıllarda artmaktadır. Tıbbi bilginin her yıl katlanarak arttığı günümüzde eğitimin içeriği de değişmektedir. Amacımız, Van Yüzüncü Yıl Tıp Fakültesi intörnlük öğrencilerinin ihtiyacını karşılayacak bir aile hekimliği staj programı tasarımıdır. Bu çalışma analiz ve planlama aşamalarıyla sınırlıdır.

 

TASARIM SÜRECİ VE BULGULAR

Analiz aşaması

Bu aşamada ilk olarak aşağıda sıralanan yöntemler kullanılarak “ihtiyaç/problem analizi” yapılmıştır.

* Anabilim Dalı öğretim üyeleri ile birebir görüşme

* Stajı almış 8-10 öğrenci ile odak grup görüşmesi

* Stajı almış tüm öğrencilere, odak grup görüşmesinden çıkan özellikli bilgilerle oluşturulan anketinin uygulanması

* Aile Sağlığı Merkezi hekimleri ile küçük grup görüşmesi

Bu analizlerde öne çıkan sonuçlar şunlar olmuştur: (1) staj içerisinde eğitimin birinci basamağı içine alacak şekilde entegre edilmemiş olması, (2) hastane polikliniği dışında uygulamalı eğitim verilmemesi, (3) poliklinikte öğrencilerin sadece asistanlarla beraber çalıştığı mevcut programda eğitim etkinliklerinin daha çok gözlemle sınırlı olması ve (4) ölçme-değerlendirme yöntemlerinin yetersizliği.

İkinci adımda “yeterlikler ve içerik analizi” gerçekleştirilmiştir. Bir Aile Hekiminde olması gereken yeterlilikler ve programın teorik ve pratik içeriği; literatür, WONCA’nın belirlediği yeterlikler, Ulusal ÇEP-2014 ve Van YYÜ GEP (Genişletilmiş Eğitim Programı) çerçevesinde analiz edildi.

Planlama aşaması:

İkinci aşama belirlenen problemler/ihtiyaçlar ve WONCA’nın belirlediği Aile Hekimliği Çekirdek yeterlilikleri (Birinci basamak yönetimi, bütüncül modelleme, kapsamlı yaklaşım vb.) ve içerik analizi sonuçları dikkate alınarak 1 aylık Aile Hekimliği İntörnlük Programının planlaması gerçekleştirilmiştir.

Planlanan programın genel başlıkları şu şekilde olmuştur;

      İçerik; iş başında öğrenme (WBL) ve uygulama ağırlıklı olacak şekilde Van YYÜ GEP baz alınarak belirlenmiştir.

      Eğitim Sürecinde; fakültenin iki “Aile Hekimliği Polikliniği” ile bir “Acil Servis Polikliniği” ve İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde olan altı birimlik “Aile Sağlığı Merkezi” kullanılacaktır.

      10-12 stajyer varlığı üzerinden program yapılmış ve hafta sonu/gece nöbeti içermemektedir.

      15 güne seminer yerleştirilmiştir (10 gün öğrenci ve 5 gün öğretim üyesi).

      Ölçme değerlendirme (ÖD) alanları teorik bilgi, yeterlilik ve performans değerlendirme olarak belirlenmiştir.

      ÖD’de kullanılacak yöntemler; olguya dayalı Çoktan Seçmeli ve Modifiye Yazılı Sınav, Prosedürel Becerileri Direkt Gözleme (DOPS), Mini Klinik Değerlendirme Sınavı (Mini – CEX) ve Seminer Sunum değerlendirmedir.

Program değerlendirme (PD) aşaması

Program değerlendirme aşaması, belirlenen dört değerlendirme alanı üzerinden (girdi, etkinlik ürün ve çıktı) uygulamanın sürekli izlenmesi ve iyileştirilmesi esası dikkate alınarak planlanmıştır. Değerlendirme sıklığı yılda 1 olarak planlanmıştır. Planlamada Model olarak LOGIC model tercih edilmiştir.

SONUÇ

Tıp Fakültesi eğitiminde “Aile Hekimliği Eğitimi” olarak da tanımlanmış olan bir yıllık intörnlük döneminin planlanması uygulanması ve değerlendirmesinin sistemli bir şekilde yürütülmesi önem arz etmektedir. “Aile Hekimliği Stajı” da dahil olmak üzere bu eğitim döneminde yer alan tüm stajların planlamalarının öncesinde gerçekleştirilecek analizler üzerinden yapılması ve klinik öğrenim etkinliklerinin ağırlıklı olarak iş başında öğrenme ve değerlendirme yöntemleri kullanılarak planlanması gerekmektedir.

 

Anahtar Kelimeler: aile hekimliği, program tasarımı, ihtiyaç analizi, yeterliğe dayalı eğitim