Sert Kabuklu Meyve Türlerinin Van Gölü Havzasında Mevcut Durumu ve Potansiyeli


Creative Commons License

Kurt H.

Bahçe , cilt.1, sa.49, ss.291-296, 2020 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 1 Sayı: 49
  • Basım Tarihi: 2020
  • Dergi Adı: Bahçe
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.291-296
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

SERT KABUKLU MEYVE TÜRLERİNİN VAN GÖLÜ HAVZASINDA MEVCUT DURUMU VE POTANSİYELİ

Haydar KURT'

'Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi. Ziraat Fakültesi. Bahçe Bitkileri Bölümü. Van; ORCID: 0000-0002-4637-1996 Geliş Tarihi / Received: 24.11.2019 Kabul Tarihi / Accepted: 30.01.2020

ÖZ

Ülkemizin önemli havzalarından birisi olan Van Gölü Havzası’nın yüksekliği 1650 m ile 4000 m arasında değişmekte olup ortalama yüksekliği 2000 m civarındadır. Bu havzada şiddetli karasal bir iklim hakimdir. Yüksek platoların geniş alanlar kapladığı Van Gölü havzasında, yüksek dağ sıraları ve çukur alanlar mevcuttur. Van Gölü havzasının çukur alanları daha ılıman bir iklime sahip olup, yerleşmeye ve tarıma uygun alanlardır. Van Gölü’nün iklimi yumuşatıcı etkisi göle yakın kesimlerde mikro klima alanlar oluşturmuştur. Fakat bu havzada vejetasyon süresi deniz kıyısındaki düşük rakımlı alanlara göre daha kısadır. Meyve yetiştiriciliği için ilkbaharın geç donlarının yanında sonbaharın erken donları da sınırlayıcı rol oynamaktadır. Buna rağmen Van Gölü havzasında sert kabuklu meyve türlerinden ceviz, badem, antepfıstığı, fındık ve kestane yetiştiriciliğine uygun mikro klima alanlar mevcuttur. Van Gölü havzasında yüksek rakımın meyve kalitesi üzerinde sağladığı avantajlardan yararlanılarak bu meyve türlerinin ekonomik olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Sert kabuklu meyveler, durum, potansiyel. Van gölü havzası

THE SITUATION AND POTENTIAL OF NUT FRUITS SPECIES IN VAN LAKE BASIN

ABSTRACT

Van Lake Basin. vvhich is one of the important basins of our country. has a height of 1650 m with 4000 m. The average height of 2000 m it is around. This basin has a strong Continental elimate. In the Van Lake basin. \vhere high platcaus cover large areas. there are high mountain ranges and pit areas. The pit areas of the Van Lake basin have a more temperate elimate and are suitable for settlement and agriculturc. The elimate softening effect of Lake Van has created microclimate areas near the lake. However, the vegetation period in this basin is shorter than the lo\v altitude areas on the coast. Late frosts in spring as well as early frosts of autumn also play a limiting role. For fruit grovving. However. in Van Lake basin. there are miero-air conditioning areas suitable for grovving \valnut. almond. pistachio. hazelnut and ehestnut. In Van lake basin. these fruits are economically cultivatcd by taking advantage of high altitude över fruit quality.

Keyvvords: Nut fruits. situation. potential. Van lake basin