İncir (Ficus carica L.) Genotipleri Arasındaki Fenotipik Varyasyonun Kümeleme ve Temel Bileşen Analizi Metodu İle Belirlenmesi


Creative Commons License

Doğan A., Kurt H., Özrenk K.

Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, cilt.8, sa.3, ss.282-294, 2021 (Hakemli Dergi)

Özet

  İncir  (Ficus  carica  L.),  dünyada  yaygın  olarak  yetiştirilen  en  eski  kutsal  meyvelerdendir.  Güneydoğu  Anadolu’nun,  incir gen  merkezi  olarak  özel  bir  yere  sahip  olduğu  bilinmektedir.  Bu  araştırmada,  Siirt  (Türkiye)  yöresinde  yetiştirilen  incir  (F. carica  L.)  genotiplerinin  21 kalitatif  ve  kantitatif  özellikleri  değerlendirilmiştir.  Bu  çalışma  ile  incir  genotiplerinin  fenotipik karakterizasyonu  yapılmış  olup,  incelenen genotipler  arasında  yüksek  düzeyde  fenotipik  çeşitlilik  saptanmıştır.  İncelenen özelliklerin  çoğunun  varyasyon katsayısı  (VK) %  20.00’dan  yüksek  bulunmuş  olup,  parametrelerin  VK  değerleri  %  10.7962.78  aralığında  değişkenlik  göstermiştir.  İrdelenen  karakterlerin  birbiriyle  olan  ilişki  düzeyleri  ile  her  bir  faktörün  incir meyvesini  tanımlamadaki  etki  oranları  belirlenmiştir.  En yüksek kaliteye  sahip  genotiplerin;  E-42,  E-19,  E-26,  E-27,  E-30 ve E-20  olduğu  belirlenmiştir.  Mevcut  çalışmanın  sonuçları,  incir  genetik  kaynaklarının  uygun  bir  şekilde  yönetilmesi  ve korunması  bağlamında  özgün  bir  değere  sahiptir.  Üzerinde  çalışılan  genotiplerin  gelecekteki  ıslah  programları  için  önemli  bir gen  kaynağı  olabileceği  düşünülmektedir. 

  Fig  (Ficus  carica  L.)  is  one  of  the  oldest  sacred  fruits  widely  grown  in the world.  Southeastern  Anatolia  is  known to  have  a  special  place  as  a  fig  gene  center.  In  this  study,  21  qualitative  and  quantitative  properties  of  fig  genotypes  grown  in the  Siirt  (Turkey)  region  were  evaluated.   In  this  study,  phenotypic  characterization  of  fig  genotypes  was  made  and  a  high level  of  phenotypic  diversity  was  detected  among  the  genotypes  examined.  The  coefficient  of  variation  (CV)  of  most  of  the traits  examined  was  found to  be  higher  than 20.00%,  and the CV  values  of  the parameters  were ranged between  10.79%  to 62.78%.  The  correlation  levels  of  the  examined  traits  and  the  effect  ratios  of  each  factor  in  defining  the  fig  fruit  were determined.  The  genotypes  with  the  highest  quality  were  determined as  E-42,  E-19,  E-26,  E-27,  E-30,  and  E-20.  The  results of  the current  study have  a unique  value in the context  of  proper  management  and conservation  of  the  fig  genetic resources.  It is  thought  that  the  studied  genotypes  can  be  an  important  source  of  genes  for  future breeding  programs.