HİDROPONİK YEM ÜRETİMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK


Temur C., Bayram R., Aldemir R.

AICNHS 1ST INTERNATIONAL CONFERENCE ON NEW HORIZONS IN SCIENCE, Cairo, Mısır, 12 - 15 Ocak 2023, cilt.1, ss.16-17

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Cairo
  • Basıldığı Ülke: Mısır
  • Sayfa Sayıları: ss.16-17
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET

Hidroponik yem üretim sistemi özellikle arpa, buğday, tritikale, yulaf, çavdar, mısır gibi serim

iklim tahıllarının iklim kontrollü ortamlarda tohumlarının çimlendirilerek hayvan yemi olarak

kullanıldığı sistemlerdir. Optimum sıcaklık, nem, ışık ve hava koşullarının sağlanmasıyla yedi

gün içerisinde tohum ağırlığının yedi katına kadar taze yeşil yem üretilebilmektedir. Bununla

birlikte sistemin çok iyi tanımlanması, avantaj ve dezavantajlarının yanında sürdürülebilirlik

açısından da değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu sistemde tohumların çimlenmesinden hasat

edilmesine kadar, kuru madde, protein, vitamin, mineral madde ve antibesinsel madde

içeriğinde değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimler sistemin kuruluş ve kullanımıyla

birlikte değerlendirilmelidir. Geleneksel üretime göre üretimin mevsime bağlı olmaması,

kontrollü su tüketimi, 7-8 günde ürüne dönüşüm, birim alandan kaliteli ve fazla ürün, daha az

işçilik, minimum atık ve kayıp, antibiyotik, hormon pestisit ve herbisit kullanımın olmayışı,

fosil yakıt kullanılmaması, rasyon sindirimini arttırması, üreme etkinliği ve genel hayvan

sağlığını iyileştirmesi, daha az sera gazı emisyonu üretimine sebep olması, teknolojik

uygulamalarla geliştirilebilir olması başlıca avantajlarıdır. Sistemin ve tohumların maliyetinin

yüksek olması, sistemde küf ve küfe bağlı aflatoksin oluşma ihtimali, birim kuru madde

maliyetinin yüksek olması, ürünün depolanamaması gibi dezavantajları da vardır. Hidroponik

yem sistemi üreticilerinin ve kullanıcıları iyi bir eğitim görmelidirler. Tohumculuk, sistem

onarım, bakım ve parça sağlayan diğer destek işletmelerinin de iyi bir ivme kazanması

gereklidir. Ancak çiftçilerin alışılagelmiş üretimlerini bırakmaları, sürdürülebilir tarım

uygulamalarının işletmeler için ekonomik avantaj sağlamasına bağlıdır. Sonuç olarak;

sürdürülebilirliğin temel bileşenleri olan çevre koruma, ekonomik büyüme ve sosyal gelişim

esas alınmalıdır. Hidroponik yem üretim sistemlerin sürdürülebilirlik potansiyelini en üst

düzeye çıkarmak için, ilgili teknolojilerin yaygınlaştırılarak, enerji ve arazi kullanımı gibi

alanlarda etkili politikalar geliştirmeli ve uygun stratejilerle desteklenmelidir. Çünkü toplum,

bölge ve ülke kaynaklarının sürdürülebilir olarak kullanımı bu tür stratejik uygulamalar

yoluyla gerçekleşir.

Anahtar Kelimeler : hidroponik, yem, sürdürülebilirlik