ahçesaray'ın (Van) doğal yem bitkilerinin taksonomisi, bazı türlerin dönemsel besin madde içerikleri ve ın vıtro sindirim değerleri.


Arş. Gör. Dr. Mehmet Fırat

Tez Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü, Türkiye

Tez Danışmanı: Cemal Budağ, Mehmet Koyuncu

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Desteklendiği Program: Diğer

Özet:

Bu çalıĢma Bahçesaray (Van) da yayılıĢ gösteren doğal yem bitkilerinin besin madde içeriği ile in vitro analizleri yapılmıĢtır. AraĢtırma alanında bulunan ve hayvanlar tarafından tüketilen 671 bitkinin taksonomisi, botanik özellikleri, yöre halkı tarafından bilinen yem özellikleri ve sahadaki gözlemler bu alanda ilk defa hazırlanmıĢtır. AraĢtırma alanının ait toplam 195 yaylanın haritaları, yöresel adları, coğrafik konumu ve yüzölçümü ilk kez hazırlanmıĢtır. Ġlçenin yerleĢim, idari, yükselti, jeoloji, toprak grubu ve arazi kullanımı haritaları hazırlanmıĢtır. Alanın ve çevre ilçelerin kayda alınmıĢ iklimsel verileri hazırlanmıĢtır. ÇalıĢma alanında bulunan 671 yem bitkisinin mekânsal analizinin CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) ile yapılan noktasal analizi modellemesi bu alanda ilk defa yapılmıĢtır. Doğal alanda toplanan 20 bitki; Buğdaygillerden Hordeum bulbosum, Aegilops umbellulata, Aegilops cylindrica, Phalaris arundinacea; Baklagillerden: Astragalus davisii, Onobrychis major, Melilotus officinalis, Medicago sativa subsp. sativa, Lotus corniculatus var. corniculatus, Lathyrus nivalis, Cicer anatolicum ve Vicia hyrcanica; Maydanozgillerden: Bilacunaria microcarpa, Prangos platychlaena, Ferulago angulata subsp. angulata ve Pimpinella anthriscoides var. anthriscoides, ve diğer familyalardan: Helichrysum plicatum subsp. pseudoplicatum, Scorzonera tomentosa, Ranunculus diversifolius ve Quercus petraea subsp. pinnatiloba taze örneklerinin GC-MS aroma analizi yapılmıĢtır. 20 bitkiye ait üç dönem (çiçeklenme öncesi, çiçeklenmede ve çiçeklenme sonrası) örneklerinin metal (As, Ca, Cd, Cu Fe, K, Mg, Na, Pb, Se ve Zn) ve vitamin (B1, B2, B3, B3, B5, B6, B7, H, B9, B12, A, D2, D3, E, K1 ve K2) analizleri yapılmıĢtır. Besin madde içerikleri (KM, HP, HY, HK, ADF ve NDF) ile in vitro besin madde sindirimleri belirlenmiĢtir.