Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri (Yl) (Tezli), Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2020
Tezin Dili: İngilizce
Öğrenci: AHMED MUHAMMED TAHIR
Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Suat Şensoy
Eş Danışman: Abdul Jabber Ihsan Saeid
Özet:
Bu çalışma, 2019 yaz döneminde Duhok eyaleti/Irak'Ta bir araştırma merkezi sebze araştırma alanında, hümik asit ve yaprakta potasyum uygulamlarının kavunun büyüme ve verimi üzerindeki etkisini etkilerini araştırmak için bir arazi çalışması şeklinde yürütülmüştür. Deneme, dört seviyede (0, 0.3, 0.6 ve 0.9 mg / L) yapraktan potasyum gübrelemesi ve dört seviyede (0, 500, 1000 ve 2000 mg / L) topraktan hümik asit uygulaması şeklinde yapılmıştır. Deneme, tesadüf bloklarında üç tekerrürlü 16 uygulamadan oluşmuştur. Vejetatif büyüme karakterleri, bazı yaprak mineral içeriği ve çiçeklenme özelliklerinin yanı sıra bazı verim ve kalite karakterleri ve meyve mineral içeriği incelenmiştir. Vejetatif büyüme karakterleri, potasyumun yaprak uygulaması ve hümik asit uygulamasından önemli ölçüde etkilenmemiştir. Farklı dozlarda hümik asit ve potasyum gübrelemesinin etkisi, her iki gübrenin uygulanmasıyla artan fosfor (P) hariç, yapraklardaki besin elementlerinin çoğunu (N, Ca ve K) önemli ölçüde artırmamıştır. Kavunun kantitatifverim karakterleri [meyve/bitki sayısı, toplam verim ve meyve nem içeriği (%)] uygulamalarda önemli ölçüde farklı çıkmamıştır. Potasyum ve hümik asit uygulamaları, meyve içeriğinde fosfor (P) ve kalsiyum (Ca)'un üzerinde önemli bir etkiye sahip olurken, kavun meyvelerinde azot (N) ve potasyum (K)'u önemli ölçüde arttırmamıştır. Farklı dozlarda hem hümik asit hem de potasyum uygulaması, meyvelerdeki karbonhidrat içeriğinde (%) ve suda çözünür kuru madde miktarını (SÇKM) önemli bir artışa yol açmakla birlikte, kontrol ile karşılaştırıldığında C vitaminde herhangi bir artış gözlenmemiştir. Anahtar kelimeler: Hümik asit, Kavun, Kalite, Potasyum, Verim.