Farklı seviyelerde tuzlu sulama suyu ve nano silisyum kullanımının turpun fizyolojik ve morfolojik özelliklerine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Biyosistem Mühendisliği Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Hunay Ecem Güneri

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Suat Şensoy

Eş Danışman: Talip Çakmakcı

Özet:

Bu çalışmada tuz stresinde nano silisyum kullanımının turpun bazı fizyolojik ve morfolojik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Denemede, tuzlu sulama suyu stresi oluşturmak için NaCI tuzu, nano gübre olarak da silisyum kullanılmıştır. Saksı denemesi olarak yürütülen çalışmada 4 farklı sulama suyu tuzluluğuna sahip su uygulamaları [elektriksel iletkenlik (EC) değerleri, T0: 0.60 dS/m, T1: 1.2 dS/m, T2: 2.4 dS/m ve T3: 3.6 dS/m] ve artan dozlarda silisyum (0, 100, 200 ve 400 ppm) uygulamaları yapılmıştır. Çalışma 3 tekerrürlü olarak toplamda 48 saksıda yürütülmüştür. Çalışmada, turp boyu, turp çapı, turp ağırlığı, yaprak sayısı, renk değerleri, lipit peroksidasyonu ürünü malondialdehit (MDA) ve enzim aktivitelerinin (SOD, CAT ve APX), yanı sıra turpta makro-mikro besin elementleri [fosfor (P), potasyum (K), magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca), sodyum (Na), demir (Fe), mangan (Mn), bakır (Cu) ve çinko (Zn)] belirlenmiştir. Bu araştırma sonucuna göre tuz stresi altında bitkilerin tepki olarak tuz stresinden kurtulma adına ürün verim ve verim unsurlarında meydana gelen kaybın azaltılması yönünde nanoboyutta silisyum partikülleri ile bu tepkinin yönetilmesinde istatiksel anlamda önemli katkılar sağlamıştır. Silisyumun bitki besin ve iyon dengesinin sağlanmasına katkıları yanında enzimsel etki mekanizması yaratarak bitkinin bu stresini azaltma yönünde önemli etkileri olmuştur.