ZnO'nun Yasak Bant Aralığı üzerinde Katkı malzemelerinin etkisi: Deneysel ve Teorik Çalışma


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: İngilizce

Öğrenci: Mahmood Hamed MAJED

Danışman: Murat Aycibin

Özet:

Tez çalışmamızda, deneysel ve teoretik yöntemler kullanılarak zink oksit bileşiğinin yasak enerji bant aralığının katkı maddesi ile nasıl değiştiğini inceledik. Katkı elementleri olarak Mg, Y ve Mg-Y eş katkılı olarak kullanıldı.

Deneysel kısımda, Autoclave methodu, hidrotermal tekniği bir türü, kullanılarak katkılı örnekler elde edildi. Bu kısımda kullanılan autoclave metodondan sonra yapılan tavlamanın, hazırlanan örneklerin soğurma sonuçlarında bir etkisi olmadığı görüldü.

Soğurma grafikleri bize, katkı malzemesine bağlı olarak örneklerin soğurma grafiklerinin farklı olduğunu söylemektedir. ZnO bileşiği Mg ile katkılandığı zaman, soğurma mavi bölgeye kayarken, Y veya Mg-Y ile katkılandığı zaman soğurmanın kırmızı bölgeye kaydığı görülmüştür. Geçirme grafiği ise soğurma grafiğinin onaylayacak şekildedir. 

Teorik kısımda, supercell oluşturulup, oluşturulan bu supercell de bir veya iki tabe Zn elementi, katkılanacak durumu göre, Mg, Y veya Mg-Y ile yerdeğiştirlmiştir. Bu şekilde elde edilen örneklerin yasak enerji bant yapılarındaki değişmeye bakılmıştır.

 

Anahtar kelimeler: Yasak bant aralığı, Wien2k, Hidrotermal yöntem, Auto Clave, Optik özellikler.