Yerel alıç (Crataegus spp.) genotiplerinde klasik doku kültürü teknikleri ile mikroçoğaltım


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MUHAMMED SAİD KIRAL

Danışman: Mehtap Yıldız

Özet:

Alıç (Crataegus spp.) yenilebilir meyvesi olan önemli bir yabani bitki türüdür. Yabani bitki türlerinin kültüre alınmasında uygun çoğaltım tekniklerinin önemi büyüktür. Bu tez çalışmasında, geleneksel yöntemlerle çoğaltılması ve köklendirilmesi zor olan alıç (Crataegus spp.) genotiplerinin sürgün ucu yöntemi ile çoğaltılması ve köklendirilmesinde, uygun kültür ortamlarının ve büyümeyi düzenleyici maddelerin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Besin ortamı olarak WPM (Woody Plant Medium) kullanılmıştır. WPM ortamına sürgün geliştirme ve kardeşlenme aşamalarında farklı dozlarda BAP, IBA ve GA3 kombinasyonları; köklenme aşamasında farklı dozlarda IBA, NAA, IAA ve GA3 kombinasyonları ile IBA, NAA ve IAA’nın farklı dozları kullanılmıştır.

En yüksek kardeşlenme oranı 1.5 mg/l BAP+ 1 mg/l IBA+ 0.2 mg/l GA3 içeren ortamdan alınırken, en uzun sürgünler 1 mg/l BAP+ 0.1 mg/l IBA+ 0.2 mg/l GA3 içeren ortamdan elde edilmiştir. Köklendirme aşamasında en iyi sonuç, 2 mg/l IAA ilave edilen WPM ortamından alınmıştır.