Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma (Yl) (Tezli), Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: SEDA BİLİCİ
Danışman: Semra Demir
Özet:
Bu çalışmada, bazı Arbusküler Mikorhizal Fungus
(AMF) türleri (Glomus intraradices (Gİ), G. mosseae (GM)) ile bazı uçucu
yağların ( kekik, nane, adaçayı ), domatesteki önemli hastalıklar arasında yer
alan Fusarium oxysporum f. sp. radicis-
lycopersici (FORL)‘ nin yol açtığı kök ve kök boğazı çürüklüğü hastalığı
üzerine etkileri incelenmiştir.
Çalışmanın birinci aşamasında,
vitro koşularda üç farklı uçucu yağ çeşidi ile bu uçucu yağların beş farklı
dozu (25, 50, 75, 100, 150 µl/L ) FORL’ ye karşı denenmiştir. Çalışma
sonucunda en iyi engellemenin kekik uçucu yağının (KUY) 150 µl/L dozunda olduğu
saptanmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında in vivo koşullarında yetiştirilen domates bitkilerine, AMF türleri ile
150 µl/L dozundaki KUY uygulanmıştır ve en iyi uyumun Gİ ile olduğu
saptanmıştır. Çalışmanın üçüncü aşamasında, Gİ 150 µl/L dozundaki kekik
uçucu yağının, domates bitkisinde FORL’ye
etkileri araştırılmıştır. Çalışma
sonucunda en yüksek AMF kolonizasyonu Gİ muamele
grubunda, en düşük değer ise Gİ + FORL muamele grubunda tespit edilmiştir.
Mikorhizal bağımlılık oranı en yüksek Gİ muamele grubunda, en düşük değer ise
AMF X KUY X FORL muamele grubunda tespit edilmiştir. AMF spor sayıları
açısından, en yüksek spor sayısı Gİ + KUY muamele grubunda olurken, en düşük
değer Gİ + KUY + FORL grubunda elde edilmiştir. Domates bitkilerinde en yüksek
ve en düşük hastalık şiddeti sırasıyla kontrol ve FORL + KUY + Gİ uygulamalarında
görülürken FORL + Gİ ve FORL + KUY uygulamalarının hastalık şiddetini
baskılamada oldukça etkili olduğu belirlenmiştir.