Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Akıllı Telefon Bağımlılığının Uyku Kalitesi Ve Akademik Başarı Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Barış BURAK

Danışman: Mehmet Emin Layık

Özet:

Giriş ve Amaç: Son yıllarda yaşadığımız teknolojik atılımlar akıllı telefonları; kullanımları kolay olmaları, küçük ve rahat taşınabilir olmaları nedeniyle ön plana çıkarmıştır. Günümüzde akıllı telefonlarla sadece sesli görüşme ve kısa mesaj ile iletişime geçmiyor, bunun yanında internete bağlanabiliyor, e-postamızı kontrol edebiliyor, sosyal medya uygulamalarını kullanabiliyor, GPS sistemi ile konumlara rahat ulaşabiliyor, oyun oynayabiliyor, fotoğraf ve video çekebiliyoruz. Akıllı telefonların saydığımız bu avantajlarına rağmen yanlış kullanımları sonucunda ortaya çıkabilen bir çok sorun da mevcuttur. Bu sorunlardan birkaçını şu şekilde sıralayabiliriz: Göz yorgunluğu, baş ağrısı, boyun kaslarında ağrı, asosyalleşme, odaklanmada zorlanma, özel hayatın gizliliğinin ihlal edilebilmesi, uyku saatlerinde azalma. Akıllı telefonların aşırı kullanımının yukarıda belirtilen olumsuz etkilerinin yanında bağımlılık yapıcı etkisi de bulunmaktadır. Akıllı telefon kullanımının uyku kalitesini ve akademik başarıyı da etkilediği gösterilmiştir.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi 2021 – 2022 eğitim öğretim yılında eğitim gören 484 öğrencinin gönüllü olarak katıldığı kesitsel tipte olan bir anket çalışmasıdır. Ankette bulunan çalışma formu toplam 21 sorudan oluşmaktadır. Bu form; 5 soruluk sosyo – demografik formu, 6 sorudan oluşan Richard Campbell Uyku Ölçeği (RCUÖ) ve 10 sorudan oluşan Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği – Kısa Formundan (ATBÖ – KF) oluşmaktadır. Sosyo – demografik formda ankete katılanlardan; okul numarası, cinsiyet, yaş, sınıf, ikamet yeri bilgileri istenmektedir. Richard Campbell uyku ölçeği altı sorudan oluşmaktadır. Her bir soru görsel skala ile sıfırdan yüze kadar olan bir çizelgede derecelendirilir. Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği – Kısa Formu akıllı telefon bağımlılığını ölçen, on sorudan oluşan, altılı Likert derecelendirilmeyle ölçülen bir ankettir. Sürekli değişkenler için tanımlayıcı istatistikler; Ortalama, Standart Sapma, Minimum ve Maksimum değerler olarak ifade edilirken, Kategorik değişkenler için sayı ve yüzde olarak ifade edilmiştir. Sürekli değişkenler bakımından grup ortalamalarını karşılaştırmada Student t testi (2 grup için) ve Tek yönlü Varyans analizi (2 den fazla grup için) yapılmıştır. Varyans analizini takiben farklı grupları belirlemede Duncan çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır.  Bu değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemede Pearson korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Gruplar ile Kategorik değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemede ise Ki-kare testi yapılmıştır. Hesaplamalarda istatistik anlamlılık düzeyi %5 olarak alınmış ve hesaplamalar için SPSS istatistik paket programı kullanılmıştır. 

Bulgular: Çalışmamıza katılanların %55 (n=266)’ i erkek; %45 (n=218)’ i kadındır. Öğrenciler ikamet yerleri açısından değerlendirildiğinde; yurtta kalanlar %43,8 (n=212), öğrenci evinde kalanlar %34,3 (n=166) ve aile yanında kalanlar %21,9 (n=106) olarak bulunmuştur. Akademik başarı puanı ortalaması 71,33 (±7,96), yaş ortalaması 21,9 (±2,23), RCUÖ puanı ortalaması 65,18 (±21,67) ve ATBÖ- KF puanı ortalaması 30,64 (±10,51) olarak bulunmuştur. Erkeklerin akademik başarı puanı ortalaması 69,6955; kadınların akademik başarı puanı ortalaması 73,3303 olarak bulunmuştur. RCUÖ ortalama puanlarında öğrenci evinde kalanların puanı yurtta ve ailesinin yanında kalanlara göre yüksektir. ATBÖ – KF ortalama puanlarında aile yanında kalanların puan ortalaması yurt ve öğrenci evinde kalanlara göre yüksektir. Akıllı telefon bağımlılık durumu değerlendirildiğinde; bağımlı olmayanlar %55,2 (n=267), bağımlı olanlar %44,8 (n=217) olarak bulunmuştur.

Sonuç: Çalışmamızda akıllı telefon bağımlılığının uyku kalitesini ve akademik başarıyı olumsuz yönde etkilediği gösterilmiştir. Katılımcıların akıllı telefon bağımlılık durumları cinsiyet ve sınıf değişkenleri tarafından etkilenmemişken, ikamet yeri değişkeni tarafından etkilemiştir. Telefon bağımlılığı kriterleri DSM’ nin bir sonraki baskısına “Davranışsal bağımlılıklar” bölümüne tanı olarak eklenebilir ve bağımlılık tanısı alan bireylere bu konuda psikoterapi tedavisi başlanabilir. Akıllı telefonların hayatı kolaylaştırıcı etkilerinin olmasıyla beraber kullanıcıyı olumsuz yönde etkileyecek yönlerinin de olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Akıllı telefon kullanımı bu negatif etkilerden korunmak maksadıyla sadece ihtiyaç dâhilinde olmalı, aşırı kullanıma gidilmemelidir.