Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Covid-19 Pandemi Sürecinde Görev Yapan Sağlık Çalışanlarının Depresyon Düzeylerinin Belirlenmesi ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Öznur SÜSLÜ KEPENEK

Danışman: Mehmet Emin Layık

Özet:

Giriş ve Amaç: Bu çalışmada Covid-19 pandemi sürecinde görev yapan sağlık çalışanlarının depresyon düzeyleri ve etkileyen faktörler arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Fakültesi’nde pandemide görev almış 200 sağlık çalışanı dahil edildi. Ocak-Haziran 2022 tarihleri arasında katılımcıların onayları alındıktan sonra sosyo-demografik özellikleri, kişisel alışkanlıkları ve COVID-19 pandemisi ile ilgili kişinin psikolojik, sosyal ve ailesel durumundaki değişimler ile ilgili 14 sorudan oluşan bir anket formu ve 21 sorudan oluşan Beck Depresyon Ölçeği uygulandı.

Bulgular: Çalışmamızda ortaya çıkan değişkenler ışığında depresyon düzeyleri yüksek çıkanların; erkeklerden çok kadınlar, bekarlara göre boşanmış bireyler, hemşirelerden fazla doktorlar, geliri on bin TL ve üzerindekiler, yalnız yaşayanlar, sigara kullanımı olanlar, kronik sağlık sorunları bulunanlar olduğu tespit edildi.

Sonuç: Elde edilen bulgular ışığında, sağlık çalışanlarında pandemi şartlarında yataklı servislerde aktif hasta bakanlarda ve cinsiyetin, sigara gibi zararlı alışkanlıkların, sağlık ve özel yaşamda sorun yaşayanların depresyon düzeylerinde yüksek oranlar dikkat çekmiştir.