Su kısıtı koşullarında nano gümüş kullanımının kıvırcık salatanın bazı fizyolojik ve morfolojik özelliklerine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri (Yl) (Tezli), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Hilal KARACAN KILINÇ

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Suat Şensoy

Eş Danışman: Talip Çakmakcı

Özet:

Bu çalışma, kısıtlı sulama seviyelerinde uygulanan nano gümüş partiküllerinin kıvırcık salata bitkisinin, fizyolojik ve morfolojik özelliklerine etkilerini ortaya koyabilmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Saksı denemesi olarak yürütülen araştırmada 4 farklı sulama suyu miktarı (tam sulama-kontrol, %100; kısıtlı sulama, %80; kısıtlı sulama, %60; kısıtlı sulama, %40), 4 farklı dozda nano gümüş (0 ppm, kontrol; 20 ppm; 40 ppm; 80 ppm) uygulaması 3 tekerrürlü olarak toplamda 48 saksıda yürütülmüştür. Deneme sonunda, bitki boyu, baş çapı, yaprak sayısı, renk değerleri, yaprak taze ve kuru ağırlığı, klorofil miktarı (SPAD değeri), membran zararlanma indeksi, yaprak oransal su içeriği, lipit peroksidasyonu ürünü malondialdehit (MDA) ve enzim aktiviteleri (SOD, CAT ve APX), belirlenmiştir. Bunların yanında yaprakta makro-mikro besin elementi [fosfor (P), potasyum (K), magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca), sodyum (Na), demir (Fe), mangan (Mn), bakır (Cu) ve çinko (Zn)], saksılardaki toprağın pH ve EC analizleri yapılmıştır. Bu çalışma sonucuna göre kuraklık stresi altında uygulanan nano gümüş dozları kıvırcık salata bitkisinin morfolojik ve fizyolojik değerleri üzerinde istatistiki açıdan önemli sonuçlar meydana getirmiştir. Genel olarak yapılan ölçümler incelendiğinde kuraklık stresi altında uygulanan nano gümüşün kırmızı kıvırcık salata bitkisinin değerlerini olumlu yönde arttırıcı özellikte olduğu gözlemlenmiştir.