Merfuatlar Bağlamında İbn Cinni'nin Nahiv Anlayışı


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, Temel İslam Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ali Büyükkaya

Danışman: Mehmet Şirin Çıkar

Özet:

  Nahvin ilk müessisi olarak kabul edilen Ebû’l-Esved ed-Düelî'den, nahiv ilminin ilk eseri olan el-Kitâb ve müellifi Sîbeveyhi’ye kadar O’ndan da günümüze kadar Arap dili alanında birçok dilci yetişmiş ve sayısız eser te'lif edilmiştir.

Bu çalışmada, öncelikle nahvi gerektiren sebepler ve nahvin ilk müessisi olarak kabul edilen Ebû’l-Esved ed-Düelî'nin yürüttüğü faaliyetlere değinilmiş, sonrasında nahiv ilmi alanında kaleme alınmış olan bazı klasik eserler hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra nahiv çalışmalarına bağlı olarak ortaya çıkan dil mektepleri tanıtılmaya çalışılmıştır.

  Nahiv çalışmaları sonucu ortaya çıkan dil mekteplerinde, gerek kendi döneminde gerekse günümüzde büyük bir üne kavuşmuş birçok dilci arasında gösterilen Ebü’l-Feth Osmân b. Cinî el-Mevsılî ‘nin (öl. 392/1002) merfûât bağlamında ortaya koyduğu görüşleri tezin ana temasını teşkil etmektedir.

Bu bağlamda çalışmada İbn Cinni’nin yetiştiği ortam inceledikte sonra hayatı, tahsili, hocaları, talebeleri ve bazı şahsi özelliklerini de yer verilmiştir.

Arap gramer ilminin temel konularından olan merfuatları içerdiği konularla ele alarak İbn Cin'nin, bu konulara bakışı, bu bakış çerçevesinde onun nahiv anlayışını ve farklılığını ortaya koymaya çalıştık.

 Anahtar Kelimeler: Arap dili, Arap Grameri, Nahiv, İbn Cinnî, Merfûât.