Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri (Yl) (Tezli), Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: BÜŞRA GÜNSAN
Danışman: Suat Şensoy
Özet:
Deneme, potansiyel bir biyogübre olan mikroalg (Chlorella vulgaris) kullanımının ıspanak bitki gelişimi üzerine
etkilerini ortaya koyabilmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Sera koşullarında saksı denemesi olarak
yürütülen araştırmada
farklı gübre dozları ve Chlorella
vulgaris Beyerinck
(Beijerinck) algleri (2x107 alg mL-1)
uygulama materyali olarak kullanılmıştır. Uygulamalar; kontrol, %25 mineral
gübre(MG), %50(MG), %75(MG), %100(MG), mikroalg, %25(MG)+mikroalg,
%50(MG)+mikroalg, %75(MG)+mikroalg, %100(MG)+mikroalg şeklinde 10 uygulamadan
oluşmuştur. Deneme
sonunda, bitki boyu, kök boyu, gövde çapı, yaprak sayısı, yaprak alanı, yaprak
taze ve kuru ağırlığı, kök taze ve kuru ağırlığı, yaprak oransal su içeriği, membran
zararlanma indeksi, SÇKM (suda çözünebilir madde miktarı), klorofil miktarı, lipit
peroksidasyonu ürünü malondialdehit (MDA) ve enzim aktiviteleri (SOD, CAT ve APX),
belirlenip; yaprakta nitrat, makro-mikro
besin elementi [(Azot (N), fosfor (P), potasyum (K), magnezyum (Mg), kalsiyum
(Ca), sodyum (Na), demir (Fe), mangan (Mn), bakır (Cu) ve çinko (Zn)]
analizleri yapılmıştır. Yapılan istatistik sonuçlarına göre ıspanak gelişimi üzerine
alg kullanımı bitki boyu, gövde çapı, yaprak alanı, yaprak yaş-kuru ağırlığı,
kök yaş ve kuru ağırlığı ve P değerleri üzerinde önemli artışlara yol açmıştır.
Bununla birlikte Fe, Ca ve Na değerlerinde ise istatistiksel açıdan önemli
düşüşler gözlenmiştir.