Mikroalg (Chlorella vulgaris) Kullanımının Ispanakta (Spinacia oleraseae) Bitki Gelişimi Üzerine Etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri (Yl) (Tezli), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BÜŞRA GÜNSAN

Danışman: Suat Şensoy

Özet:

Deneme, potansiyel bir biyogübre olan mikroalg (Chlorella vulgaris) kullanımının ıspanak bitki gelişimi üzerine etkilerini ortaya koyabilmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.  Sera koşullarında saksı denemesi olarak yürütülen araştırmada farklı gübre dozları ve Chlorella vulgaris Beyerinck (Beijerinck) algleri (2x107 alg mL-1) uygulama materyali olarak kullanılmıştır. Uygulamalar; kontrol, %25 mineral gübre(MG), %50(MG), %75(MG), %100(MG), mikroalg, %25(MG)+mikroalg, %50(MG)+mikroalg, %75(MG)+mikroalg, %100(MG)+mikroalg şeklinde 10 uygulamadan oluşmuştur. Deneme sonunda, bitki boyu, kök boyu, gövde çapı, yaprak sayısı, yaprak alanı, yaprak taze ve kuru ağırlığı, kök taze ve kuru ağırlığı, yaprak oransal su içeriği, membran zararlanma indeksi, SÇKM (suda çözünebilir madde miktarı), klorofil miktarı, lipit peroksidasyonu ürünü malondialdehit (MDA) ve enzim aktiviteleri (SOD, CAT ve APX), belirlenip; yaprakta nitrat,  makro-mikro besin elementi [(Azot (N), fosfor (P), potasyum (K), magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca), sodyum (Na), demir (Fe), mangan (Mn), bakır (Cu) ve çinko (Zn)] analizleri yapılmıştır. Yapılan istatistik sonuçlarına göre ıspanak gelişimi üzerine alg kullanımı bitki boyu, gövde çapı, yaprak alanı, yaprak yaş-kuru ağırlığı, kök yaş ve kuru ağırlığı ve P değerleri üzerinde önemli artışlara yol açmıştır. Bununla birlikte Fe, Ca ve Na değerlerinde ise istatistiksel açıdan önemli düşüşler gözlenmiştir.