Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Fatih KAPUCİ
Danışman: Cüneyt Uyak
Özet:
Bu çalışma,
Gercüş yöresinde kurutmalık olarak değerlendirilen Bineteti ve Zeyti üzüm
çeşitlerini farklı bandırma solüsyonları ve sergi yerlerindeki kuruma
performanslarını ve kuru üzüm kalitelerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.
Çalışmada potasyum karbonat (% 3-5) ve zeytinyağının (% 1-1.5) değişik
oranlardaki karışımından elde edilen bandırma solüsyonları ve iki farklı sergi
yeri (beton ve beton + kanaviçe) kullanılmış ve üzümler güneşte kurutulmuştur.
Elde edilen kuru üzümlerde kuruma süresi, kuruma randımanı, nem miktar, 100
tane ağırlığı, yüzey rengi değerleri [L*,
a*, b*, Hue (h°)
ve Kroma (C*)], toplam
asitlik, pH, suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM), toplam fenolik madde
miktarı ve antioksidan aktivite parametreleri belirlenmiştir. Bandırılmış
üzümlerin kontrole (natürel) göre, beton sergi yerinde, Bineteti çeşidinde 8
gün, Zeyti çeşidinde 9 gün, ‘beton+kanaviçe’ sergide ise her iki
çeşidin de 10 gün daha erken kuruduğu saptanmıştır. Kuru üzümlerde nem
miktarının Bineteti çeşidinde % 14.87-15.40, Zeyti çeşidinde % 14.75-15.45,
kuruma randımanının Bineteti çeşidinde % 24.31-26.54, Zeyti çeşidinde %
18.63-20.20, kuru üzüm 100 tane ağırlığının Bineteti çeşidinde 127.98-142.80 g,
Zeyti çeşidinde 77.27-88.06 g, L*
değerinin Bineteti çeşidinde 28.25-39.77, Zeyti çeşidinde 30.20-39.83, toplam
fenolik madde miktarının Bineteti çeşidinde 203.18-290.35 µg GAE/ml, Zeyti
çeşidinde 134.30-235.05 µg GAE/ml, antioksidan aktivitenin Bineteti çeşidinde %
83.46-93.16, Zeyti çeşidinde % 78.18-90.48 değerleri arasında değişim
gösterdiği tespit edilmiştir.