Mikrotremor Yöntemi ve Modal Analiz ile Orta Yükseklikteki Betonarme Binaların Hakim Titreşim Periyotlarının Karşılaştırılması: Van İli Merkezi Örneği


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Diyar Okay

Danışman: Hamdi Alkan

Özet:

Doğu Anadolu bölgesi depremsellik açısından Alp-Himalaya Orojenik Kuşağı’nda bulunan oldukça aktif bölgelerden bir tanesidir. Bölgede, Doğu Anadolu Fay Zonu, Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Bitlis-Zagros Bindirme Kuşağı gibi oldukça önemli tektonik yapılar bulunmaktadır. Bölgenin aktif tektonizması ile ilişkili olarak, Van ili ve civarı da birçok fay ve fay zonuna sahiptir. Dolayısıyla, bu aktif tektonizma belirli zamanlarda yıkıcı depremlere sebep olmuştur. Son olarak, 2011 Van depremi (Mw=7.1) Van ili sınırları içerisinde oldukça hasar verici ve can kaybına sebep olacak etkilere neden olmuştur.

Mühendislik yapılarının inşa edildiği zemin koşullarının statik yükler altındaki davranışı yanında, sismik dalgaların etkileri gibi dinamik yükler altında nasıl davranış göstereceği oldukça önemlidir. Bu tez çalışması kapsamında, Van ili şehir merkezinin farklı lokasyonlarında seçilen ve 2011 Van depreminden sonra inşa edilmiş olan orta-yükseklikteki 4 adet betonarme bina incelenmiştir. Seçilen yapılarda toplam 15 adet ve ortalama 30 dakika uzunluğunda mikrotremor ölçüsü alınmıştır. Bu kayıtlara Nakamura (H/V) spektral oranlar yöntemi uygulanmıştır ve hesaplanan hâkim titreşim periyotları onaylı statik hesap raporlarındaki yapı periyotları ile kıyaslanmıştır. Diğer taraftan, ilgili binaların Zemin ve Temel Etüd Veri raporlarında verilen Vs30, sondaj logu ve zemin sınıfı bilgileri de irdelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, H/V spektral oranlar yönteminden ve modal analiz yönteminden elde edilen hâkim titreşim periyotları arasında önemli farklılıklar yoktur.