Diyarbakır koşullarında bazı kapya biber çeşitlerinin verim ve kalite parametrelerinin belirlenmesi


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri (Yl) (Tezli), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ŞÜKRAN ATEŞ

Danışman: Suat Şensoy

Özet:

Çalışma, Diyarbakır koşullarında bazı kapya biber çeşitlerinin verim ve kalite parametrelerini belirlemek amacıyla Gap Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Meerkezi Müdürlüğü’ nde tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede 10 adet kapya biber çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada agronomik ve fenolojik olarak çiçeklenme zamanı, bitki boyu, gövde kalınlığı, yaprak uzunluğu, yaprak genişliği, boğum arası uzunluğu, meyve uzunluğu, meyve çapı, meyve sap uzunluğu, meyve et kalınlığı ve dekara verim; kalite özellikleri olarak SÇKM (briks), pH, titre edilebilir asit ve C vitamin gibi özellikler belirlenmiştir. Deneme sonucunda çeşitlerin 441.28-1474.50 kg/da arasında verim değerlerine sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, çeşitlerin % 50 çiçeklenme zamanının 21 Haziran-30 Haziran, bitki boyunun 47.34-58.08 cm, gövde kalınlığının 11.61-14.89 mm, yaprak uzunluğunun 82.71-109.72 mm, yaprak genişliğinin 37.40-52.08 mm, boğum arası uzunluğunun 39.28-54.64 mm, meyve uzunluğunun 79.64-125.33 mm, meyve çapının 24.63-42.80 mm, meyve sap uzunluğunun 21.31-37.65 mm, meyve et kalınlığının 2.41- 3.83 mm, SÇKM değerinin 9.09-12.90 briks, pH değerinin 5.34-5.52, titre edilebilir asitliğinin % 3.03-3.74 ve C vitamini değerlerinin ise 1.05-2.18 mg/100 g arasında değiştiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak; incelenen bütün parametreler bakımından öne çıkan belirli bir çeşidin olmadığı görülmüş olup; yaprak uzunluğu, yaprak genişliği ve yaprak sap uzunluğu değerleri bakımından Diyar çeşidinin ön plana çıktığı belirlenirken, önemli bir kriter olan olan verim değerinde Semerkand çeşidinin en yüksek değere sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, insan vücudu için gerekli olana vitaminler arasında yer alan C vitamin tayini bakımından ise Bursa Yağlık çeşidinin ön plana çıktığı görülmüştür.