Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama Ve İşleme Teknolojisi Bölümü
WoS Araştırma Alanları: Tarım Ve Çevre Bilimleri (Age), Bitki Ve Hayvan Bilimleri, Tarım Bilimleri, Çevre / Ekoloji, Balıkçılık, Tarım Multidisiplinler, Çevre Bilimleri
Avesis Araştırma Alanları: Tarımsal Bilimler, Su Ürünleri, Su Ürünleri Avlama Teknolojileri
Metrikler

Yayın

20

Atıf (WoS)

65

H-İndeks (WoS)

4

Atıf (Scopus)

73

H-İndeks (Scopus)

4

Proje

6
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Biyografi

1966 yılında Tokat-Erbaa Karayaka Kasabası’nda doğdu. İlköğretimini burada tamamladıktan sonra 1984 yılında Erbaa Ticaret Lisesi’ni bitirdi. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü’nden Ziraat Mühendisi olarak mezun oldu. 1991 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde Yüksek Lisansı tamamladı. 1992 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1997 yılında Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde doktorasını tamamladı. Van Gölü inci kefalının balıkçılık yönetimine ilişkin çalışmaları, 1992 yılından beri sürmektedir. 1997 yılında Van Gölü balıkçılığı için geliştirdiği alternatif balıkçılık yönetim modelini desteğini aldığı sivil toplum kuruluşları ile birlikte uygulamak için çaba sarf etti. Göl çevresindeki balıkçı köylerinde halen devam eden balıkçı eğitim programları oluşturdu ve uyguladı. Van Gölü’nde yeni balıkçılık alanları belirlemek için 1999 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde Uzaktan Algılama Merkezi’ni kurdu. Ulusal ve uluslar arası birçok projede yürütücü, araştırıcı olarak görev aldı. Halen yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü Doğa Gözcüleri Derneği’nin kurucular kurulunda yer aldı. 2004 yılında Dünya Sosyal Girişimciler Ağı (ASHOKA) üyeliğine seçildi.

 

1997 yılında Yardımcı Doçent, 2000 yılında Doçent ve 2006 yılında Profesör oldu. 2008 yılında Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölüm Başkanı, 2010 yılında yeni kurulan Su Ürünleri Fakültesi’ne Kurucu Dekan olarak atandı. 2014 yılında dekanlık görevinden kendi isteği ile ayrıldı.

 

Prof. Sarı’nın 5 adedi kitap olmak üzere 100’ün üzerinde bilimsel çalışması bulunmakta. Van Gölü inci kefalının korunması ile ilgili çalışmalar esnasında yeni bir katılımcılık modeli olan “Problem Temelli Sosyal Katılımcılık Modelini” geliştirdi. 2007 yılında Ernst&Young, Milliyet Gazetesi ve Schwab Foundation tarafından “Yılın Sosyal Girişimcisi” seçildi. Van Gölü ile ilgili yaptığı çalışmalar, çok farklı kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görüldü. Prof. Sarı, aynı zamanda Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ve Dünya Girişimcilik Forumu (WEnF) üyesi.

 

Halen Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı olarak çalışmalarını sürdüren Sarı, Ömer Faruk ve Ayşe Zülal’in babasıdır

İletişim
Web Sayfası
https://avesis.yyu.edu.tr/2128
İş Telefonu
+90 432 444 5065 Dahili: 21655
Ofis
YYU Su Ürünleri Fakültesi