Van Gölü havzasında bulunan Cladophora fracta'nın biyokimyasal özellikleri


Budağ C., Özel S.

3. International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences , Ankara, Türkiye, 19 - 20 Mart 2020, cilt.1, sa.1, ss.126

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.126
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırmada, geçileceğin gıda, gıda katkısı ve yem kaynaklarından biri olacağı düşünülen makro alglerden tatlı su algi Cladophora fracta'nın çeşitli biyokimyasal özellikleri incelenmiştir. Cladophora fracta örnekleri Van Golü havzasında bulunan; Erçek Golü Sulak Alam, Gevaş Göründü Sulak Alam, Çaldıran Kaz Gölü Deresi sulak alanından su sıcaklığının nispeten düşük olduğu iki farklı dönemlerde (2019 yılı mayıs ve haziran aylarında) alınmıştır. Alman örneklerde ham protein, ham yağ, ham selüloz, ham kül (AOAC 925.10, 923.03, 991.20, 928.08, 989.05 ANKOM 200 Fiber Analyzer), heptadekanik asit, heptadesenoik asit, stearik asit, oleik asit, linoleik asit, arasidik asit, linolenik asit, gadoleik asit, berhanik asit lignoserik asit, miristik asit, palmitik asit, palmitoleik asit (GC-FID), Kolestrol, Kompestarol, Sitigmasterol, Beta sistesterol, Brassikasterol, Delta7- Stigmesterol, Eridrodiol +uvaol (GC-FID), fosfor (P), potasyum (K) , kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), mangan (Mn),bakir (Cu), sodyum (Na), çinko (Zn), Kurşun (Pb) Kadmiyum (Cd), (ICP ve ICP-OES) içerikleri belirlenmiştir. Yapılan bu çalışmada, şük su sıcaklıklarına adapte olmuş Cladophora fracta incelenen biyokimya sal madde miktarları bakımından gıda, gıda katkısı ve yem olarak kullanıma uygun oranlarda çeşitli bileşenleri içerdiği sonucuna varılmıştır.