HAYVAN BESLEMEDE KULLANILAN YAŞ ŞEKER PANCARI POSASI, LENOX VE RYEGRASS SİLAJLARININ, MISIR SİLAJI İLE KARŞILAŞTIRMALI OLARAK KALİTELERİNİN BELİRLENMESİ


Özkan F., Deniz S.

9. ULUSLARARASI TARIM, HAYVANCILIK ve KIRSAL KALKINMA KONGRESİ, Burdur, Türkiye, 19 - 20 Mart 2022, ss.17-18

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Burdur
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.17-18
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Ülke hayvancılığının geliştirilmesinde çözülmesi gereken önemli sorunlardan biri, kaliteli ve ucuz kaba yem ihtiyacının düzenli olarak karşılanmasıdır. Kaba yemlerin hayvan besleme fizyolojisine uygunluğunun yanı sıra, kaliteli ve ucuz olması halinde, daha pahalı olan ve insan beslenmesinde de kullanılan kesif yemlerin hayvan beslemede kullanımı azalacaktır. Bu çalışma, hayvan beslemede kullanılan yaş şeker pancarı posası, lenox ve ryegrass silajlarının, mısır silajı ile karşılaştırmalı olarak, kalitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Mısır hasılı hamur olum döneminde, lenox çiçeklenmenin tamamlandığı dönemde, ryegrass ise, başaklanma başlangıcında hasat edilmiştir. Mısır silajına hiçbir katkı maddesi ilave edilmemiş; kolay parçalanabilir şeker düzeyi düşük olan yaş şeker pancarı posası, ryegrass ve lenox silajlarına ise %5 düzeyinde melas katılmıştır. Şeker pancarı posası silajına ayrıca, kuru madde düzeyini %20’ye çıkaracak olacak şekilde %5 oranında korunga kuru otu da ilave edilmiştir. Bütün silajlar, 150 L hacmindeki varillere sıkıştırılarak hazırlanmıştır. Mısır silajı, YŞPP silajı, lenox silajı ve ryegrass silajına ait pH değerleri, sırasıyla 4.11, 3.90, 4.20, 4.20 olarak bulunmuştur. Silajların pH değerlerine ait sonuçlarda istatistiki anlamda farklılık (p˂0.05) söz konusu olmakla birlikte, bütün silajlarda belirlenen pH değerleri, kaliteli silajlar için kabul edilen 3.8-4.2 pH aralığında yer almıştır.  Çalışmada kullanılan mısır, YŞPP, lenox ve ryegrass silajlarında NH3-N miktarı sırasıyla 6.65, 6.34, 7.46 ve 6.85 mg/100 ml olarak belirlenmiş ve lenox silajına ait NH3-N değeri mısır silajı ve YŞPP silajı değerinden yüksek, ryegrass silajına ait değer ile benzer olmuştur. Çalışmada kullanılan mısır silajı, YŞPP silajı, lenox silajı ve ryegrass silajlarında laktik asit değerleri sırasıyla %4.6, %6.2, %5.7 ve %5.7 (p˃0.05); asetik asit değerleri ise aynı sıraya göre %3.1, %2.5, %2.9 ve %2.0 (p>0.05) olarak tespit edilmiştir. Örneklerde bütirik asit belirlenememiş, propiyonik asit ise, sadece mısır silajlarında ve çok düşük düzeylerde belirlendiği için değerlendirmeye alınmamıştır.  Çalışmada kullanılan bütün silajlar Flieg puanlama sistemine göre “pekiyi” silaj sınıfında yer almıştır. Sonuç olarak, bu çalışmada yaş şeker pancarı posası, lenox ve ryegrass silajlarına %5 melas katmak şartıyla, bu silajların mısır silajı ile yarışabilir özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Mısır Silajı, Yaş Şeker Pancarı Posası Silajı, Lenoks Silajı, Ryegrass Silajı

 

One of the most important problems that need to be solved in the improvement of animal husbandry in a country is to regularly meet the need for high-quality and inexpensive roughage. In the case that roughages are high-quality and inexpensive in addition to being suitable for animal nutrition physiology, the use of concentrate feeds that are more expensive and used also in human diets will decrease. This study was carried out to determine the quality of sugar beet pulp, lenox and ryegrass silage used in feeding animal, in comparison with corn silage. Whole maize was harvested at the dough stage, lenox was harvested at the end of flowering, ryegrass was harvested at the beginning of spike. No additives were added to the maize silage; but it has added 5% molasses to sugar beet pulp, ryegrass and lenox silages have low level of easily degradable sugar. Additionally, 5% sainfoin hay was added to sugar beet pulp silage to increase the dry matter level to 20%.  The pH values of the maize silage,  sugar beet pulp,  lenox and ryegrass silages were found respectively as 4.11, 3.90, 4.20 and 4.20. While there was a significant difference in the pH values of the silages (p˂0.05), all values were in the range of 3.8- 4.2  which is acceptable for quality silages. This showed that good fermentation was formed in the silages. In the maize, sugar beet pulp, lenox and ryegrass silages that were used in the study, the NH3-N concentrations  were found respectively as 6.65, 6.34, 7.46 and 6.85 mg/100 ml, where the NH3-N value of the lenox silage was higher than the maize silage and sugar beet pulp silage values and similar to the ryegrass silage value.  In the  maize, FSBP, lenox and ryegrass silages used in this study, the lactic acid values were found respectively as 4.6%, 6.2%, 5.7% and 5.7% (p˃0.05), while the acetic acid values were found respectively as 3.1%, 2.5%, 2.9% and 2.0% (p>0.05) in the same order. Butyric acid could not be detected in the samples, while as propionic acid was determined only in the maize silages and at very low levels, it was not included in the analysis. All silages used in the study were classified as “very good” according to Flieg scoring system. As a result, in this study, it was determined that these silages were competitive with corn silage in the feeding of animal as long as 5% molasses were added to  sugar beet pulp, lenox and ryegrass silages.

 

Keywords: Corn Silage, Sugar Beet Pulp Silage, Lenox Silage, Ryegrass Silage

*: Bu bildiri “Süt ineklerinin beslenmesinde, yaş şeker pancari posasi, lenox ve ryegrass silajlarinin, misir silaji ile karşilaştirmali olarak kalitelerinin belirlenmesi” adlı tezden türetilmiştir.