Hizan (Bitlis) Koşullarında Yetiştirilen Bazı Üzüm Çeşitlerinin Fenolik Bileşik ve Organik Asit İçeriklerinin Belirlenmesi


Creative Commons License

UYAK C., DOĞAN A., GAZİOĞLU ŞENSOY R. İ., KESKİN N., ÇAVUŞOĞLU Ş., ÇAKMAKÇI Ö., ...Daha Fazla

KSU TARIM VE DOGA DERGISI-KSU JOURNAL OF AGRICULTURE AND NATURE, cilt.23, sa.4, ss.824-834, 2020 (ESCI) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 23 Sayı: 4
  • Basım Tarihi: 2020
  • Doi Numarası: 10.18016/ksutarimdoga.vi.655547
  • Dergi Adı: KSU TARIM VE DOGA DERGISI-KSU JOURNAL OF AGRICULTURE AND NATURE
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Emerging Sources Citation Index (ESCI), TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.824-834
  • Anahtar Kelimeler: Grape variety, Vitis vinifera, Fenolic compound, Organic acid, ANTIOXIDANT ACTIVITY, BERRY SKIN, SUGARS, IDENTIFICATION, POLYPHENOLS, CULTIVARS, QUALITY, REGION
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmanın amacı, Hizan (Bitlis) yöresinde yetiştirilen 17 yöresel üzüm çeşidinin fenolik bileşik ve organik asit içeriklerini belirlemektir. Organik asit ve fenolik bileşik miktarları HPLC (High Performance Liquid Chromatography) cihazı yardımıyla belirlenmiştir. Üzüm çeşitlerinde tartarik asit miktarının 1362.06 µg g-¹ (Sapı Beyaz) ile 4269.90 µg g-¹ (Hüsni Beyaz) arasında malik asit miktarının ise 1073.70 µg g-¹ (Alaki) ile 2858.69 µg g-¹ (Kuş Üzümü)

arasında değiştiği belirlenmiştir Üzüm çeşitlerinde gallik asit miktarlarının 4.718 µg g-¹ (Hüsni Beyaz) ile 33.177 µg g-¹ (Sapı Yeşil) arasında, vanilik asit miktarlarının 6.293 µg g-¹ (Beyaz Bineteti) ile 20.201 µg g-¹ (Alaki) arasında, rutin miktarlarının 0.174 µg g-¹ (Beyaz Bineteti) ile-2.830 µg g-¹ (Alaki) arasında, protokateşik asit miktarlarının 0.193 µg g-¹ (Beyaz Bineteti) ile1.395 µg g-¹ (Kuş Üzümü) arasında, klorogenik asit miktarının 0.509 µg g-¹ (Hüsni Beyaz) ile 12.036 µg g-¹ (Beyaz Güzane) arasında, syringik asit miktarlarının 0.050 µg g-¹ (Siyah Güzane) ile 0.485 µg g-¹ (Hüsni Beyaz) arasında, p-kumarik asit miktarlarının 0.043 µg g-¹ (Alaki) ile 0.211 µg g-¹ (Kırmızı Tayfi) arasında, ferulik asit miktarlarının 0.041 µg g-¹ (Beyaz Sinciri) ile-1.238 µg g-¹ (Siyah Güzane) arasında, okumarik asit miktarlarının 0.023 µg g-¹ (Beyaz Sinciri) ile 1.083 µg g¹ (Kuş Üzümü) arasında, resveratrol

miktarlarının 0.209 µg g-¹ (Siyah Güzane) ile 2.360 µg g-¹ (İnek Memesi) arasında, florodizin miktarlarının ise 0.086 µg g-¹ (Beyaz Sinciri) ile 1.228 µg g-¹ (Alaki) arasında değiştiği belirlenmiştir.