TOPRAK KALİTESİ VE TOPRAK KALİTESİ İNDEKSLERİ


Creative Commons License

Gülser F., Karaca S., Sargın B.

AGRO INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE June 04-06, 2022, Baku, Azerbaycan, 4 - 06 Haziran 2022, cilt.1, ss.323-328

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Baku
  • Basıldığı Ülke: Azerbaycan
  • Sayfa Sayıları: ss.323-328
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Toprak, canlıların temel ihtiyaçları olan barınma ve beslenme için en önemli kaynaktır. Aynı zamanda karasal ekosistemin vazgeçilmez unsuru ve insan zaman ölçeğinde yenilenemeyen bir kaynaktır. Toprak kalitesi, toprağın hayvansal ve bitkisel üretimin sürdürülebilirliği, su ve hava kalitesinin artırılması ve insan sağlığına uygun canlı ekosistemi oluşturması için gerekli tüm eylemleri gerçekleştirme kapasitesi olarak tanımlanmaktadır. Topraklar genellikle arazi kullanımındaki ve yönetimindeki değişikliklere yavaş tepki verdiğinden, toprak kalitesindeki değişiklikleri geri dönüşü olmayan hasar oluşmadan tespit etmek su ve hava kalitesinden daha zor olabilir. Hızlandırılmış erozyon, toprak organik karbon havuzunun tükenmesi ve biyolojik çeşitliliğin kaybı, toprak verimliliğinin kaybı ve besin dengesizliği, asitlenme ve tuzlanma başlıca toprak bozunma süreçleri arasındadır. Toprak bozulma eğilimleri, onarıcı bir arazi kullanımı ve önerilen yönetim uygulamalarının benimsenmesiyle iyileştirilebilir. Tarımsal uygulamaların sürdürülebilirliğini değerlendirmek için, toprak kalitesinin çeşitli indekslerini kullanarak toprak sağlığının değerlendirilmesine ihtiyaç vardır. Toprağın kimyasal ve mikrobiyal özellikleri, tarımsal ekosistemlerde sürdürülebilir arazi yönetimini değerlendirmek için toprak kalite indeksleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Fiziksel toprak kalitesi indeksleri genellikle havalandırma, su depolama ve hareket ile ilgiliyken, kimyasal toprak kalitesi indeksleri besin mevcudiyeti, eser metallerin fitotoksisitesi ve topraktaki pestisit hareketliliği ile ilgilidir. Toprak kalitesinin birçok biyolojik indeksi nitrojen mineralizasyonu, mikrobiyal biyokütle, mikrobiyal biyokütlenin toplam karbon oranını, toprak solunumu ve atığın ayrışma oranlarını içerir. 

Soil is the most important resource for shelter and nutrition, which is the basis of the needs of living things. It is also indispensable element of the terrestrial ecosystem and a non-renewable resource on human time scales. Soil quality is defined as the capacity of the soil to perform all necessary actions for the sustainability of animal and plant production, increasing water and air quality, and creating living ecosystem favourable to human health. Since soils generally react slowly to changes in land use and management, detecting changes in soil quality before irreversible damage can occur can be more difficult than in water and air quality. Accelerated erosion, depletion of the soil organic carbon pool and loss of biodiversity, loss of soil fertility and nutrient instability, acidification and salinization are among the major soil degradation processes. Soil degradation trends can be ameliorated by a restorative land use and adoption of recommended management practices. To evaluate sustainability of agricultural practices, assessment of soil health using various indices of soil quality is needed. Soil chemical and microbial properties are commonly used as soil quality indices to evaluate sustainable land management in agroecosystems. Physical soil quality indices are generally related to aeration, water storage and movement, while chemical soil quality indices are related to nutrient availability, phytotoxicity of trace metals, and pesticide mobility in soils. Many biological indices of soil quality include nitrogen mineralization, microbial biomass, microbial biomass to total carbon ratios, soil respiration and rates of waste decomposition.