Van Veterinary Journal, cilt.21, sa.3, ss.179-183, 2010 (Hakemli Dergi)
Bu çalışma, yaş şeker pancarı posasına değişik oranlarda kepek ilave ederek elde edilen silajların mısır
silajıyla karşılaştırmalı sindirilebilirliğin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Denemede, %25, %30 ve
%35 kuru madde (KM) içeren yaş şeker pancarı posası (YŞPP)-kepek karışımından oluşan üç silaj ve
ayrıca bir grup da mısır silajı hazırlanmıştır. Hazırlanan bu silajlar 5 tokluda her gruptan yemin tüm
hayvanlar tarafından tüketebilmesini sağlayacak şekilde dizayn edilip, klasik sindirim denemesi
kullanılarak hayvanlara yedirilmiştir. Hayvanların KM ve organik madde (OM) tüketimleri, gerek
gr/gün ve gerekse hayvanın canlı ağırlığının yüzdesi olarak YŞPP tüketenlerin mısır silajı tüketenlere
oranla yüksek bulunmuştur. (P<0.05). Ham protein (HP), ham selüloz (HS) ve ham yağ (HY)
tüketimleri OM tüketimine benzer şekilde bulunmuştur. Silajlara ait OM sindirimleri istatistiksel
olarak benzer bulunup,%25 KM içeren YŞPP’ye ait OM sindirimi diğerlerine oranla yüksek olma
eğiliminde olduğu görülmüştür. (P=0.16). YŞPP silajlarının HP sindirilebilirlikleri ve %25 KM içeren
YŞPP silajının HS sindirimi MS’a ait HP ve HS sindirimin değerlerinden daha yüksek olduğu
görülmektedir (P<0.05 ). Gruplar arası HY sindirimleri benzer olarak belirlenmiştir. MS tüketen
hayvanların vücudunda biriken azot miktarı %25 KM içeren YŞPP’li silajı tüketenlere oranla belirgin
oranda düşük bulunmuştur ( P<0.05 ). Sonuç olarak, hazırlanan YŞPP silajlarının her üçü de gerek
hayvanlara verildiğinde tüketim ve gerekse sindirilebilirliklerinin en az kaliteli bir mısır silajına
benzer veya daha iyi olduğu görülmüştür. Bu üç silaj içersinde, hayvanların günlük tüketim miktarı ve
sindirilebilirlik dikkate alındığında, %25 KM içeren YŞPP silajının en iyi silaj olduğu söylenebilir.