Yonca ve Mısır Silajı Fermantasyon Özellikleri ile Besin Madde Komposizyonu


Akdiş E., Erdoğan S.

15. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresi, Adana, Türkiye, 9 - 11 Mayıs 2022, ss.80

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.80
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Silajlık yonca (Prosementi) ikinci biçim olarak çiçeklenme döneminde, silajlık mısır (FAO

700 olum grubundan May-Hido) ise süt olum döneminde silotrak ile hasat edilmiştir. Yonca;

60 gün 400 kg lık plastik siloda, mısır ise 60 gün süre ile toprak üstü yüzeysel silolarda

fermantasyona bırakılmıştır. Fermantasyon sonucu açılan silolarda fiziksel (silajın pH’sı renk,

koku ve strüktür) ve kimyasal (kuru madde, organik madde, ham protein, ham yağ, ham kül)

analizler yapılmıştır. Mısır silajının koku, renk ve strüktür bakımından yapılan fiziksel

değerlendirmede, hoş ve aromatik bir koku, hafif sarıdan yeşile doğru değişen bir renk,

yaprak ve sapların strüktürünü genellikle kaybetmediği gözlenmiş ve buna göre toplam 19

puanlar verilerek 'Pekiyi' derecede silaj edilmiş; yonca silajında ise iz miktarda bütirik asit

kokusu ve yaprakların yapısı biraz değişmiş olduğundan toplam 14 puan almış ve silajın

niteliği memnuniyet verici olarak değerlendirilmiştir. Süt olum döneminde hasat edilerek

silolanan mısır silajı yonca silajından daha yüksek KM (%23.2’e karşı %30.85) ve NDF

(%35.94’e karşı %52.19) içeriğine sahipken, HP (%15.85’e karşı %6.22) daha düşük

belirlenmiştir (P<0.001). Yonca silajında NH3-N konsantrasyonunun yüksek ve suda

eriyebilir karbonhidrat (SÇK) konsantrasyonunun ise düşük belirlenmiştir (P<0.001).

Sonuç olarak; her ne kadar yonca kuru otu rasyonların önemli bir kısmını oluştursa da iklim

ve arazi koşulları dikkate alındığında yoncayı silolamak daha uygun olabilir. Gelişen silaj

teknolojisi yanında uygun katkı maddeleri veya buğdaygil hasılları ile karıştırılarak kaliteli

baklagil silajları elde edilebilir. Özellikle silaj yapım teknolojisindeki gelişmelerle birlikte

günlük tüketime uygun balya ve paket silaj kullanımı da giderek yaygın hale gelmesiyle

geleneksel silajlarda sıkça karşılaşılan aerobik stabilite sorunlarının balya veya paket silaj

yapımı ile en aza indirgenebileceği söylenebilir.