Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hekimlik Mesleğine Adanmışlığının Değerlendirilmesi


Creative Commons License

Layık M. E., Korkmaz D., Çeliker F. N., Avcı H., Balin D., Kaplan A.

XII. ULUSAL TIP EĞİTİMİ KONGRESİ 2022, Samsun, Türkiye, 19 - 22 Mayıs 2022, ss.242

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Samsun
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.242
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Literatüre baktığımızda tıp fakültesi öğrencilerinin tutumlarının sıkça araştırılan bir konu olduğu dikkat çekmiştir. Öğrenciler tıp mesleğini daha çok hekimliğin vaat ettiği toplumsal statü ve iyi kazanç beklentisiyle seçmektedir. Tıp eğitimi insancıl hekimler yetiştirmek zorundadır.

Amaç: Bu çalışmanın amacı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 2 ve Dönem 3 öğrencilerinin hekimlik mesleğine adanmışlığının değerlendirilmesidir. Öğrencilerin mesleğe karşı tutumlarını değerlendirirken “hekimlikte adanmışlık” farkındalığının da oluşturulması amaçlanmıştır.

Yöntem: Çalışmada, demografik soru olarak cinsiyet, yaş, sınıf ve barınma durumu sorulmuştur. Ankette; hekimlik mesleğine adanmışlığı sorgulayan 1 ana başlık bulunmaktadır. Sorular öğrencilerin mesleğe karşı sevgisini, hekimlik yapmasının gururunu, mesleğe karşı özverisini, hekimlik mesleğini seçtiği için emin olup olmamasını, hastalara karşı düşüncüleriyle ilgilidir. Ölçekte alınabilecek maksimum puan 45 ve minimum puan 9’dur ve yüksek puan almak hekimlik mesleğine yüksek düzeyde adanmışlığı gösterir. Öğrencilerden alınan yanıtlara ait tanımlayıcı istatistikler hesaplanmıştır.

Bulgular: Çalışmaya toplamda 100 (41 E, 59 K) öğrenci katılmış ve yaş ortalaması 21(±1.70)’dir. Öğrencilerin 35’i dönem 2, 65’i dönem 3 öğrencisidir. İkamet yerlerine göre dağılım verileri ise; 57 kişi yurtta, 13 kişi öğrenci evinde ve 30 kişi de ailesinin yanında kalmaktadır. Erkek ve kadın öğrencilerin hekimlik mesleğine adanmışlık ortalaması sırasıyla 33(±7.19) ve 35.91(±5.63) olarak bulunmuştur. Cinsiyete göre adanmışlık kıyaslanması verilerinden elde edilen p değeri 0.025 (p<0.05) olup kadın öğrencilerinin hekimlik mesleğine adanmışlığı erkek öğrencilerden anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Dönem 2 ve dönem 3 öğrencilerinin hekimlik mesleğine adanmışlık puan ortalaması sırasıyla 34.57(±7.52) ve 34.80(±5.84) olarak bulunmuştur. Dönemlere göre adanmışlık kıyaslanması verilerinden elde edilen p değeri 0.867 (p>0,05) olup dönemler arası hekimlik mesleğine adanmışlık puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.

Sonuç ve Öneriler: Van YYÜ ’si Tıp Fakültesi Dönem 2 ve 3 öğrencilerinin hekimlik mesleğine adanmışlığı incelendiğinde adanmışlık ortalama puanının maksimum puana yakın olduğu bulunmuştur. Bu adanmışlık iç güdüsünün hekimlik mesleğinde de devam etmesi sağlanmaya çalışılmalıdır. Üst sınıflar ve mezuniyet sonrası eğitim alan öğrencileri de içine alacak şekilde bu çalışma genişletilebilir.

Anahtar Kelimeler hekimlik, adanmışlık, tıp öğrencisi