Van ve Bitlis İllerinde Bulunan Kayak Merkezlerinin Yer Seçimleri Üzerine Eleştirel Bir Yaklaşım


Aydın B., Alaeddinoğlu F.

İnternational West Asia Congress of Tourism Research (Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi), Van, Türkiye, 28 Eylül - 01 Ekim 2017, ss.352-353

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Van
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.352-353
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET

Günümüzün gelişen teknolojisi sayesinde kış sporları her ne kadar doğal koşullara bağımlı olmadan da gerçekleştirilebiliyor olsa da kitlesel kış turizmine konu olan kış spor faaliyetleri yükselti, bakı, eğim, kar yağışı, kar kalınlığı ve karın yerde kalma süresi gibi bir takım doğal şartların uygun olduğu alanlarda gerçekleştirilebilmektedir. Tercih edilen lokasyonun bu şartlar açısından uygun olmasının yanı sıra ulaşılabilirlik, kayak tesisinin kapasitesi, konaklama tesislerinin varlığı ve niteliği ve diğer turizm altyapısı bileşenleri bakımından da yeterli olması gerekmektedir. Dolayısıyla yukarıdaki bileşenlerden bir veya bir kaçının eksikliği  kış turizm alanlarının  yatırımlardan istenilen düzeyde faydalanmasını engelleyebileceği gibi etkin kullanılmasının da önüne geçecektir.

Bu bağlamda bu çalışmada Van ve Bitlis İllerinde yer alan Kış Turizm Merkezlerinin yer seçimleri, doğal koşulların destekleme düzeyi, ulaşılabilirlik, tesisleşme, pazara yakınlık ve diğer birtakım değişkenler üzerinden eleştirel bir yaklaşımla ele alınmış ve değerlendirilmeye çalışılmıştır. Örneğin Nemrut Kayak Merkezi kuruluş yeri olarak bakı faktörü göz ardı edilmiş ve güney cepheye kurulmuştur. Bu durum hem kar kalitesini düşürmekte hem de kayak sezonunu kısaltmaktadır. Buna benzer diğer tesislerde de göz ardı edilen önemli problemler bulunmaktadır. Çalışmada tesislerin yer seçiminden kaynaklanan problemler tespit edilmeye çalışılmış ve bunların çözümleri noktasında birtakım öneriler geliştirilmiştir.