INTERNATIONAL ASIAN CONGRESS ON CONTEMPORARY SCIENCES-VI DATE PLACE May 27-29, 2022 Van, Turkey GENERAL COORDINATOR SAMIRA KHADHRAOUI ONTUNC LANGUAGES Turkish, Azerbaijanian,, Van, Türkiye, 27 - 29 Mayıs 2022, ss.13-15
FARKLI EKIM ZAMANı, BAKTERI VE GÜBRE ÇEŞİDİNİN VAN
EKOLOJİK KOŞULLARINDA YETIŞTİRİLEN ÇEMEN (Trigonella Foenum Graecum L.) OTUNUN BESİN MADDE
İÇERİĞİ VE İN VİTRO BESİN MADDE SİNDİRİMLERİNE ETKİSİ
Bu çalışma Van YYÜ Ziraat Fakültesi deneme arazisinde 1
Nisan ve 20 Nisanda ekimi yapılan çemen bitkisinden elde edilen kuru otlar
üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ekimler sırasında, nodozide bakteri inokulantı
ve Diamonyumfosfat (DAP), Kent arıtma çamuru (KAÇ), Humik Asit
(HA), Çiftlik gübreleri (ÇG) uygulanmıştır. Çalışmada Gürarsan çeşidi çemen (Trigonella foenum graecum L.) bitkisinin kuru otlarının besin maddesi
içeriklerinin ve in vitro sindirim değerlerini belirlemek amaçlanmıştır. Elde edilen çemen otlarının kuru madde (KM), ham kül (HK), organik madde
(OM), ham protein (HP), nötral deterjan fiber (NDF), asit deterjan fiber (ADF)
değerleri ve in vitro KM ve OM sindirimleri tespit edilmiştir. Çalışma sonunda
edilen bulgular değerlendirildiğinde, 20
Nisanda, bakteri uygulaması yapılarak, Humik asit içeren gübre kullanılması
hayvan besleme açısından besin madde içerikleri görece daha iyi olan çemen
otlarının elde edilebileceği söylenebilir. İn vitro sindirim değerleri dikkate
alındığında ise 1 Nisanda ekimi yapılan çemen bitkisine bakteri uygulaması ve
DAP gübresi kullanılmasının daha iyi olacağı kanaati oluşmuştur.
Anahtar Kelimeler: Çemen otu, besin madde
içeriği, in vitro sindirim.
THE EFFECT OF
DIFFERENT SOWING TIME, BACTERIA AND FERTILIZER TYPES ON NUTRIENT CONTENT AND IN
VITRO NUTRIENT DIGESTION OF FENUGREEK (Trigonella Foenum Graecum L.)
GROWN IN VAN ECOLOGICAL CONDITIONS
ABSTRACT
This study was carried out on dry herbs obtained
from the fenugreek plant planted on April 1 and April 20 in the experimental
field of Van YYU Faculty of Agriculture. During sowing, nodozial bacteria
inoculant and Diammonium phosphate, sewage sludge, Humic Acid, Farm yeard
manure were applied in . In this study, it was aimed to determine the nutrient
content and in vitro digestion values of the roughage of Gürarsan variety
fenugreek (Trigonella foenum graecum L.). Dry matter, ash, organic
matter, crude protein, neutral detergent fiber, acid detergent fiber values and in vitro Dry matter
and Organic Matter digestions of the
fenugreek herbs were determined. When the findings obtained at the end
of the study are evaluated, it can be said that by applying bacteria on April
20, using fertilizer containing humic acid, fenugreek grasses with relatively
better nutritional content in terms of animal nutrition can be obtained.
Considering the in vitro digestion values, it was concluded that it would be
better to apply bacteria and use DAP fertilizer to the fenugreek plant planted
on April 1.
Keywords: Fenugreek, nutrient content,
in vitro digestion.