Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi *, cilt.30, sa.4, ss.821-831, 2020 (Scopus)
Takviye edici gıdalar, beslenmeye destek olarak kullanılan bir veya daha
fazla gıda bileşeni içeren, oral yolla alınan farklı formlarda hazırlanmış
ürünlerdir. Yapılan bu çalışmada Van ilinde takviye edici gıdaların kullanım
amacı, satın alma tercihleri, ürünlere olan güveni ve yasal düzenlemeler
hakkındaki düşünceleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada takviye edici
gıdaların ne olduğunu bilenlerin oranı % 56.8 olarak bulunmuştur. Çalışmada
kullanıcılar en fazla halsizlik gidermek ve bağışıklık güçlendirmek amacıyla
takviye edici gıda tükettiklerini bildirmişlerdir. Çalışmada bu ürünlere duyulan
güven düşük çıkmıştır (% 17.8) ve katılımcıların bu konudaki yasal
düzenlemelerden büyük oranda habersiz oldukları (% 93.3) saptanmıştır. Buna
karşın kadınların ve bu ürünleri daha önce kullananların, bu ürünler hakkındaki
olumlu algılarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Van özelinden hareketle
ülkemizde tüketicilerin takviye edici gıdalara güvenini arttıracak önlemlerin
alınması, bu ürünlerin kullanımının artmasına ve insan sağlığının korunmasına
katkı sağlayacaktır.
Supplementary foods are products which taken orally, containing one
or more food components, preparing in different forms and used for nutritional
support. In this study, consumption purposes, purchasing preference, trust towards
food supplements and consumers' opinions about legal regulations have been
observed in Van Province. 56.8% of the participants knew the supplementary
foods. Most of the consumers used supplementary foods for decreasing weakness
and improving their immune system. The sense of trust towards the food
supplements was low (17.8%) and majority of participants (93.3%) who knew the
supplementary foods had no information about legal regulations. However,
women and participants who had already used supplementary foods showed
positive perceptions regarding the use of these products. The data obtained in Van
province showed that the confidence-building activities for food supplements will
cause a rise in supplementary food consumption and contribute to the human
health protection.