VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME BAKIŞI


Creative Commons License

Layık M. E., Korkmaz D.

INTERNATIONAL CONGRESS ON OPEN LEARNING AND DISTANCE EDUCATION, Erzurum, Türkiye, 9 - 10 Ekim 2021, sa.1286, ss.61-62

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.61-62
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Uzaktan eğitim, 1980 sonrası Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin kurulmasıyla yükseköğretimde kendine yer edinmiştir. 2019 yılının Aralık ayında Çin’de görülen Koronavirüs salgınının tüm dünyaya hızla yayılması sonucu diğer alanlar gibi eğitim alanında da salgını önlemek amacıyla bir takım düzenlemeler yapılmıştır. Türkiye’de pandeminin eğitime yansıma süreci 23 Mart 2020 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK tarafından alınan karar ile birlikte uzaktan eğitime geçilmesiyle başlamıştır. Bununla birlikte, uzaktan eğitimin bazı avantaj ve dezavantajları da gündeme gelmiştir. Bu süreçte öğrencilerden alınan geri bildirimlerin eğitimin türü (yüz yüze, uzaktan, harmanlanmış) ve gidişatını belirlemede etkili olduğu düşünülmektedir.

Amaç: Bu çalışmanın amacı, uzaktan eğitim sürecinde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin, uzaktan eğitim öncesi ve sonrası düşüncelerini değerlendirmektir. Yöntem: İntörn öğrenciler dışında, uzaktan eğitime dahil olan öğrencilerin, düşüncelerini değerlendirmek için uzaktan eğitimin başlangıcında (08.04.2020) ve sonrasında (05.08.2020) öğrencilere çevrimiçi ortamda hazırlanan 29 soru yöneltilmiştir. Sorular; demografik bilgiye (cinsiyet, kaçıncı dönem olduğu, ikamet edilen yer vb.), üniversiteye (hazırlık, alt yapı olanakları, bilgilendirme süreci, tutum vb.), öğretim üyesine (tutum, destek, teknolojiyi kullanım becerisi vb.), dijital içeriğe (seçilen materyallerin anlaşılırlığı, uyumu vb.) ve uzaktan eğitim sürecine (ses, görüntü, bağlantı vb.) yanıt almaya yönelik hazırlanmıştır. Öğrencilerden alınan yanıtlara ait tanımlayıcı istatistikler hesaplanmıştır.

Bulgular: Öğrencilerin uzaktan eğitim başlangıcı ve sonrası düşüncelerinin nasıl değiştiğini incelemek için toplanan verilere göre; çalışmaya başlangıçta 301 (187 erkek, 114 kız) sonrasında ise 408 (235 erkek, 174 kız) öğrenci katılmıştır. Üniversitenin uzaktan eğitime hazırlığını iyi ve çok iyi olarak değerlendirenlerin yüzdesi uzaktan eğitim başlangıcında 12.3’den uzaktan eğitim sonrasında 14’e; öğretim üyesinin teknoloji becerisini iyi ve çok iyi olarak değerlendirenlerin yüzdesi 25.6’dan 35.6’ya, dijital içerikleri amaca uygunluğunu iyi ve çok iyi olarak değerlendirenlerin yüzdesi 12.9’dan 22.3’e; bağlantı kalitesini iyi ve çok iyi olarak değerlendirenlerin yüzdesi ise 16.3’den 29.4’e yükselmiştir.

Sonuç ve Öneriler: Uzaktan eğitim önce ve sonrası öğrencilerin düşünceleri incelendiğinde; iyi ve çok iyi kategorilerde genel olarak artış gözlenmiştir. Dolayısı ile öğrencilerin, uzaktan eğitimle ilgili, sürecin öncesinde, var olan bazı çekincelerinin, sürecin sonucunda olumlu yönde değiştiği söylenebilir.

Anahtar Kelimeler: Altyapı, Çevrimiçi, Geri Bildirim, Pandemi, Tıp Eğitimi