İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN BAĞCILIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNE GENEL BİR BAKIŞ


Creative Commons License

Doğan A., Uyak C.

ISPEC 7 th INTERNATIONAL CONFERENCE on AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCES and RURAL DEVELOPMENT 18-19 September 2021- MUS / TURKEY , Muş, Türkiye, 18 - 19 Eylül 2021, cilt.1, sa.1, ss.529-550

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Muş
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.529-550
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Türkiye’de bağcılık sosyoekonomik yönden önemli bir tarım kolu konumunda bulunmaktadır. Ülkemizde bağcılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerde iklim yetiştiricilik üzerinde önemli etkiye sahiptir. Atmosferik faktörlerin bağ yetiştiriciliği üzerindeki güçlü etkisi göz önüne alındığında, iklim değişikliğinin gelecekte verim ve kaliteyi önemli ölçüde etkileyebileceği düşünülmektedir. İklim değişikliklerinin yağış miktarı ve rezerv su kaynaklarının azalmasına neden olarak, tarımsal faaliyetleri ve bitkilerin doğal yetiştirilme alanlarını etkileyeceği öngörülmektedir. Yakın geçmişte gerek ülkemiz gerekse Avrupa'daki birçok bağcılık bölgesinde kaydedilen eğilimler, büyüme mevsimi ortalama sıcaklıklarında belirgin bir artışa işaret etmektedir. Ayrıca, iklim değişikliği projeksiyonları, önümüzdeki on yıllarda hem büyüme mevsimi sıcaklıklarında hem de yağışlarda önemli değişiklikler olacağına dair belirteçleri bizlere sunmaktadır. Asmaların değişken ekolojik faktörlere karşı hayatta kalma stratejileri olmasına rağmen, önümüzdeki yıllarda olabilecek iklim değişikliğine ilişkin artan kanıtlar, bağcılık sektörü açısından önlemlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır. Kısa vadede adaptasyon önlemleri ve çoğunlukla ürün yönetimi uygulamalarındaki değişikliklere odaklanılması gerekmektedir. Ancak uzun vadede uyum önlemleri (çeşit, anaç ve arazi seçimi) dikkate alınmalıdır.

Viticulture in Turkey is an important agricultural branch as socioeconomic. In our country, the climate has a significant impact on cultivation in the regions where viticulture is intensive.

Considered the strong impact of atmospheric factors on vineyard cultivation, it is thought that climate change may significantly affect yield and quality in the future. It is predicted that climate changes will affect agricultural activities and natural growing areas of plants by causing a decrease in the amount of precipitation and reserve water resources. The trends recorded in many viticulture regions both in our country and in Europe in the recent past indicate a significant increase in the average temperatures of the growing season. In addition, climate change projections provide us with indications that there will be significant changes in both growth season temperatures and precipitation in the coming decades. Although vines have survival strategies against variable ecological factors, increasing evidences concerning possible climate change in the coming years necessitates taking measures for the viticulture sector. In the short term, it is necessary to focus on adaptation measures and changes in product management practices. But, long-term accordance measures (variety, rootstock and land selection) should be considered.