Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi (YYU Journal of Agricultural Science), cilt.30, sa.3, ss.544-552, 2020 (Scopus)
Bu
çalışmada, iki farklı ekoloji olan Trabzon ve Hizan (Bitlis) ilçesinde
yetiştirilen 11 fındık çeşidi ve tipinin yapraklarındaki stoma sayıları ve
dağılımı incelenmiştir. Stomalar, hipostomatik olarak sadece yaprak alt
yüzeyinde gözlenmiştir. Stoma sayısı birim alanda (mm2) 90.00
(Turşink) ile 111.60 (Himdi) adet arasında değişim göstermiştir. Çeşitlerin
stoma uzunluğu ve genişliği 23.31 (Herişte) - 32.03 (Foşa) ve 19.20 (Cavreş) -
26.78 (Foşa) aralığında belirlenmiştir. Stoma uzunluğu ve genişliği açısından üst
değerler Foşa fındık çeşidinde belirlenmiştir. Fındık çeşitleri ve türleri
arasında Himdi en yüksek stoma indeksine (%19.43) sahipken Cavreş en düşük
stoma indeksine (%13.26) sahiptir. Çeşit ve tiplerin yaprak epidermis
hücrelerinin sayısı 462.82 ile 612.46 adet / mm2 arasında değişim
göstermiştir. Stoma sayısı ile stoma uzunluğu (-0.684-0.358) ve stoma genişliği
(-0.706-0.856) arasında negatif korelasyonlar bulunmuştur. Bu sonuçlar, fındık
çeşitlerinin ve genotiplerin farklı stoma özelliklerine sahip olduğunu
göstermiştir. Fındıklarda stoma yapılarının belirlenmesinde en iyi yöntemin
saydamlaştırma yöntemi olduğu gözlemlenmiştir.
In this study, the
numbers and distribution of stomata in the leaves of eleven hazelnut cultivars
and types grown in Trabzon and Hizan (Bitlis) district, which are two different
ecologies, were examined. Stomata were observed hypostomatically only on the lower
leaf surface The number of stoma in unit area (mm2) ranged from
90.00 (Turşink) to 111.60 (Himdi). The stoma length and stoma width of the
cultivars were measured in the range of 23.31 (Herişte) –32.03 (Foşa) and 19.20
(Cavreş) - 26.78 (Foşa). The highest values in terms of stoma length and stoma
width were determined in Foşa hazelnut variety. Among the hazelnut cultivars
and types, Himdi had the highest stoma index (19.43%), while Cavreş had the
lowest stoma index (13.26%). The number of epidermis cells in the leaves of the
cultivars and types ranged from 462.82 to 612.46 stoma mm-2. Negative
correlations were found between the number of stoma and stoma length
(-0.684-0.358) and stoma width (-0.706-0.856). These results showed the
hazelnut varieties and genotypes have different stomata characteristics. It has
been observed that the best method for determining the stomata structures in
hazelnuts is the method of transparency